Van een abonnee van het allereerste uur ontving ik een tas Kontakten uit de beginperiode van het maandblad. “Dus van rond ’85, zou je dan kunnen vragen”, maar dat zou niet juist zijn.

“Maar het Kontakt bestaat toch 36 jaar, dus is gestart in 1983!”, een
begrijpelijke reactie, maar feitelijk onjuist! In de periode 1972 –
1978 verscheen het Zeilbergs maandblad ook al! En een bijna complete
verzameling uit die periode werd dus bij mij bezorgd! Niet voor mij…, ik ben slechts doorvoerstation. De bedoeling is dat de boekjes naar het Zeilbergs Historisch Erfgoed gaat, ons Zeilbergs archief, om het zo maar eens te zeggen.
Maar, zoals jullie wellicht weten, ben ik ook best nieuwsgierig van aard. Deze plastic tas met waardevolle inhoud is bovendien bijzonder. In die tijd was ik nog niet doorgedrongen tot de burelen van het Kontakt!
Dus, ZHE, ze komen wel (een keertje), maar nog even niet!

Want ik dacht bij mezelf: “Zo, dat zal ik eens een keertje doornemen…” Ja, dat zal wel! Toen ik het allereerste nummer ter hand nam, bleek het daarin te gaan over de ‘toto-gelden’ die binnen de Zeilbergse gemeenschap werden opgehaald voor een nieuwe gemeenschapsvoorziening. Het patronaat (parochiehuis) was op slopen na afgeschreven en een aantal activiteiten vonden plaats in de oude meisjesschool aan de Blasiusstraat. De kerk had die locatie ter beschikking gesteld. Mensen spraken hun bezorgdheid uit over de transparantie, waarmee met het geld omgegaan werd. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen, zoals u weet, getuige ons gemeenschapshuis Den Draai (1975)!
Ook werd kond gedaan van een loterij voor horecaondernemers. Zij hadden zich in kunnen schrijven voor carnavalsactiviteiten van de nu jubilerende vereniging. Uit die loting kwam naar voren dat het prinsenbal bij Piet Jacobs plaats zou vinden, de residentie en de receptie zou bij Jan Bennenbroek zijn, bij Jo Manders zouden de raadsleden en de dansmarietjes zich omkleden en in het gemeenschapshuis zouden het kletskampioenschap, de Beierse avond en de bejaardenmiddag plaatsvinden. Hoe anders gaat dat nu in zijn werk…!
Ik weet wel: Ik heb mijn vakantieliteratuur al in huis en wie weet laat ik jullie in een later stadium nog eens mee genieten!
En, o ja…, ZSV doet het dit seizoen weer geweldig! Nog nooit eerder mochten de geelzwarten strijden voor een plek in de Hoofdklasse, maar dit seizoen wel. Die strijd start a.s. zondag op het eigen sportpark, dus u kunt ze gaan aanmoedigen!


Argusoog