BZ’er…

Op het scheiden van de markt kwam mij een bericht ter ore waar ik toch echt iets mee moet. Ik heb het Argusoog dat klaar was, geparkeerd, want Anja Manders (60) is op zondag 19 november na een slopende ziekte overleden, zo kreeg ik te horen. Of zoals de familie in het overlijdensbericht treffend  schrijft: “Langzaam ben je van ons weggegleden, elke dag een beetje meer…”

Anja, echtgenote van Pieter Manders. BZ’ers (Bekende Zeilbergers), doordat ze ruim tien jaar geleden als beheerders-echtpaar in Den Draai stonden, maar ook omdat ze jarenlang, samen met familie, het Zeilbergse taxibedrijf Matax runden. En ook, omdat ze prins en prinses waren in het Pottenbakkersrijk in 1987! En ook, omdat Anja jarenlang de penning-meester was van de carnavalsstichting. Kortom, Anja was écht een echte BZ’er en als je een bekend dorpsgenoot verliest, hoor je stil te staan bij het heengaan.

Ik kan me herinneren dat ik minimaal één keer per jaar een bezoekje bracht aan de familie Manders aan de (destijds) Zeilbergsestraat om te vragen of de advertentie van hun taxibedrijf in het Kontakt mocht blijven staan. Dan ging ik er niet weg zonder een sigaretje gerookt te hebben en een kop of twee, drie koffie gedronken te hebben. Achter het huis stond daar het tuinhuis van de Toinhoisboys. Pieter en Anja speelden daar ook een belangrijke rol in.

Ook als prins en prinses stonden ze tussen de Zeilbergers als een echt dorpsprinsenpaar; ze kenden iedereen en iedereen kende het echtpaar.

Nu ik dit zo schrijf, bedenk ik me dat het eigenlijk over Anja moet gaan, maar dat kan niet. Anja en Pieter vormden een eenheid! Alles deden ze samen en dat was zo tot het laatste moment. Pieter, ook niet gezegend met een gezond gestel, cijferde zich helemaal weg om Anja, die het steeds zwaarder kreeg, maar niet in de steek te hoeven laten.

Wat zal Pieter het zwaar krijgen! Als je hem ziet, leen hem dan je schouder, want die zal hij zeker nodig hebben. Ik wens jou, Pieter, heel veel sterkte en dat geldt natuurlijk ook voor de kinderen, de kleinkinderen en niet te vergeten de ouders van Anja, want voor hen zal het gemis niet minder groot zijn!

Argusoog