De noodkreet vanuit de KBO, opgevangen door de Dorpsraad, heeft wat in werking gezet! Vaak lijkt het erop dat politiek actieve mensen zich verschanst hebben achter de muren van het ‘Huis voor de Samenleving’, zoals het gemeentehuis sinds kort genoemd wordt. Dat informatie alleen wordt opgeslurpt uit bekers die door ambtenaren, in opdracht van het college, volgegoten zijn met voorstellen en informatie ter verduidelijking van die voorstellen. Een oproep in het Kontakt, op verzoek van de KBO en de Dorpsraad, waarin mensen aangespoord werden om zich aan te melden voor een te vormen werkgroep die wensen, mogelijkheden en noodzaak zou bundelen tot een alles omvattend en sturend verzoek aan de gemeenteraad, om toch vooral ook Zeilberg niet te vergeten waar het gaat om (ruimte creëren voor) woningbouw, was een wake-up-call voor volksvertegenwoordigers, woonachtig in Zeilberg.
Een bijeenkomst met Dorpsraad, KBO-afgevaardigden en Zeil-bergse raadsleden was een logische volgende stap. Het overleg dat gevoerd werd, maakte al snel duidelijk dat een initiatief vanuit de Zeilbergse bevolking logisch en prima was, maar het uitvoeren van onderzoek naar plaats, mogelijkheden en behoeften werd terecht gezien als een taak voor de ambtelijke molen die nog altijd placht te draaien, zelfs ook in het ‘Huis voor de Samenleving’!
Er is door een van de partijen zelfs een motie opgesteld, waarin (de raad en) het College opgeroepen wordt initiatieven te nemen om de leef-baarheid en de bewoonbaarheid van Zeilberg veilig te stellen. Het bouwen van gepaste en gewenste woningen (voor en) in Zeilberg is daarvoor de enige garantie! Het wegvloeien van jongeren (dus ook van jonge gezinnen) uit Zeilberg, die elders op zoek moeten naar woonruimten, draagt eraan bij dat de school en het verenigingsleven in zwaar weer zijn komen te verkeren en zelfs het risico lopen ‘op te gaan drogen’.
Ruimte zoeken voor bouwactiviteiten is geen kwestie van wat grond opkopen. Gemeentelijk-, provinciaal- en rijksbeleid hebben ertoe geleid dat er enorm veel haken en ogen zitten aan bestemmingsplanwijzigingen (nodig voor ruimte voor woningen). Denk daarbij aan stankcirkels, naturagebieden, etc.
Tussen de Griendtsveenseweg en de spoorlijn is bijvoorbeeld plek zat voor woningbouw, maar enkele agrarische bedrijven daar in de omgeving, maakten dat de overheid stankcirkels op de kaart moest tekenen, die ontwikkeling van een mogelijke bouwlocatie daar, zondermeer tegenhouden.
Met inbreiding kom je er niet, dus om geschikte bouwlocaties te vinden, nou, dat zal nog een hele kluif worden! En die zoektocht wilde men op het bordje van de inwoners van Zeilberg leggen…? Nee, dat zou een mission impossible zijn geworden!
Gelukkig zijn de Zeilbergse raadsleden er mooi op tijd ingesprongen en door de adviezen die zij deelden met dorpsraad en KBO, komt het werk toch te liggen bij de mensen bij wie het thuishoort: bij de gemeente in het ‘Huis voor de Samenleving’!
Argusoog