Tijdens de carnavalsdagen haalde Zeilberg weer eens het landelijk nieuws. Ik hoorde ’s morgens bij het nieuws dat de politie zeer verbolgen was over de sloop van een dienstauto, nadat ze was opgekomen na klachten over enorme geluidsoverlast.

Wat was het geval? Een tweetal herriebakken stonden geparkeerd in de Blasiusstraat, voor de horecagelegenheden, waarvan één vrachtwagen de weg als parkeervak had uitgekozen. Niet dat de horeca er iets mee te maken had, want ik kan me niet voorstellen dat de uitbaters zitten te wachten op deze cafés op wielen… De jeugd, zonder uitzondering voorzien van geluidwerende doppen in de oren, houdt zich namelijk alleen maar op achter en rondom zo’n herriebak om het goedkope supermarktbier binnen te klokken dat in de wagen torenhoog staat opgeslagen. Vrienden die wel in het café een pilsje dronken, werden naar buiten gelokt om zich aan te sluiten bij de groepen. De kasteleins kunnen vervolgens hooguit een bezoekje tegemoet zien van de vrouwelijke jeugdigen, wanneer die gebruik willen maken van het toilet. De mannelijke jeugdigen vinden een boompje, een muur of een geparkeerde auto ook prima om hun hoge nood tegen te ledigen.

Niet alleen de horecauitbaters zitten niet te wachten op de herrie-bakken; zeker ook de omwonenden doen dat niet! Er wonen nogal wat ouderen in de omgeving en als dan zo’n geluidbrakende speakerwand je het tv-kijken onmogelijk maakt en ervoor zorgt dat de kopjes en schoteltjes in de kast staan te dansen, kan ik me voorstellen dat er een belletje naar de politie gaat met de vraag of het als normaal gezien moet worden dat deze pop-up cafés zonder pardon de omwonenden trakteren op deze verschrikkelijke herrie.

Nou is de gendarmerie niet erg snel in zo’n situaties, maar als er maar voldoende telefoontjes binnenkomen, dan kan men niet anders dan er toch eens een kijkje te gaan nemen. Dat was uiteindelijk ook in Zeilberg het geval en toen de gezagsdragers niet anders konden concluderen dan dat er inderdaad sprake was van overlast en de chauffeurs aanspraken om te vertrekken, ging het mis. De eerste chauffeur weigerde te vertrekken zonder zijn ‘lading’; de jeugd zou toch ook weer thuis moeten komen! Alsof de chauffeur niet wist dat een vrachtwagen geen mensen als lading mag vervoeren… Jeetje…, ik word hier wel een beetje moe van!

Een aantal jeugdigen zag de woordenwisseling die volgde even aan en besloot toen hun boosheid, versterkt door de drank die ze eigenlijk helemaal niet in zich mocht hebben, de boventoon ging voeren, te koelen op een van de dienstauto’s die de politie onbeheerd achtergelaten had. De lichtbak, een zijspiegel en zelfs een kentekenplaat moesten het ontgelden.

Wat een anti-carnaval in Zeilberg! En dat terwijl het in Den Draai, in De Kroeg en bij de Bright Side gewoon lekker gezellig was!

En zijn er dan in Zeilberg geen jeugdigen die een herriewagen hebben? Natuurlijk wel. Maar minstens een van de wagens die er stonden, was van buiten ons dorp! Tijdens de optocht op maandag waren er ook Zeilbergse herriewagens, maar eerlijk is eerlijk, dat was overdag en bovendien werden die gevolgd door (weliswaar drinkende) hossende jeugd. Omstanders hadden tijdelijk meer last van de herrie dan de hossende jeugd, want die waren natuurlijk weer voorzien van geluidsisolatie in de oren, maar dat was dan maar eventjes. Mij viel trouwens op dat deze herriebakken er duidelijk veel verzorgder uitzagen dan we in eerdere jaren zagen! En dat verdient ook een compliment!

Argusoog