Bijna op de helft van december duik ik mijn herinneringen weer in. Deze maand is de feestmaand; de maand van Kerstmis en oud op nieuw. Een maand van samen zijn, samen genieten en samen goede voornemens maken. Dat is mooi… Als dat kan, tenminste. Want voor een aantal mensen kan dat niet meer. Die worden geconfronteerd met de harde werkelijkheid. De werkelijkheid die vertelt dat er iemand is weggevallen. Voor veel mensen gaat het dan om iemand die al langere tijd niet meer fysiek aanwezig is, maar voor een aantal mensen geldt dat het de eerste keer wordt dat het gezin of de vriendengroep niet meer compleet is met kerst. Voor iedereen is het moeilijk om daar vrede mee te hebben, maar voor hen die dit voor het eerst mee moeten maken, geldt dat het extra zwaar is. Deze mensen kunnen een schouder om op te steunen vaak heel goed gebruiken. Het zou fijn zijn als ze zo’n schouder, zo’n steunpilaar aangeboden krijgen!
Als ik blader door de Kontakten van afgelopen jaar, dan valt mij meteen de sterfdag van Jo Verbruggen op. Jo overleed op eerste kerstdag, vorig jaar. Dan is hetgeen ik hierboven vertel natuurlijk helemaal van toepassing. Riek, kinderen en kleinkinderen, het zal een bijzonder kerstfeest worden voor jullie. Ik wens jullie daar veel sterkte bij.
Op 24 maart van dit jaar was het pater Martien van Ooij die na een kort ziekbed het aardse moest verlaten. Hoewel de familie pater Martien vaak gemist hebben met Kerstmis, is dat dit jaar toch anders. Ook de familie Van Ooij wens ik veel sterkte.
In september was er opnieuw een afscheid, toen Herman van Diesen overleed. Een actief persoon die veel voor Zeilberg betekend heeft. En waar de eerder genoemden al op een behoorlijke leeftijd waren, was Herman zelfs al op een gezegende leeftijd. De honderd levensjaren waren echt al bijna vol! Maar dat neemt niet weg dat het voor de mensen die achterblijven, een gemis geeft. Zeker tijdens de kerstdagen.
Zomaar wat namen. Namen van mensen die in het Kontakt genoemd werden na hun overlijden. Maar er zijn er zoveel niet genoemd in het Kontakt. En de nabestaanden van die mensen wil ik net zoveel sterkte toewensen!
Kent u iemand of een familie die afgelopen jaar afscheid heeft moeten nemen van een dierbare, denk dan nog even aan die schouder…
Ik wens alle lezers een fijn en gezellig kerstfeest toe en voor 2019 nu alvast de beste wensen!