Omdat dit nummer toch al doorspekt is met carnavalsnieuws, kan ik er nog wel wat aan toevoegen… ‘Kommer en Kwijl’ komt naar de Zeilberg! Ik denk dat bijna iedereen die dit leest wel weet wat ‘Kommer en Kwijl’ is, maar voor de enkeling die nu angstig zit te staren naar deze tekst, zal ik het nog even uitleggen.

De organisatie van het evenement is in handen van de PRCie van carnavalsvereniging De Peelstrekels. Jawel, de club uit Deurne. Wacht nog even…, niet direct afhaken, want er is voortaan een belangrijke link met Zeilberg! Al sinds 2002 vindt op vrijdagavond een dweilavond plaats in het centrum van Deurne, waarbij ‘artiesten’ van kroeg naar kroeg trekken om daar de mensen te verleiden mee te zingen met een aantal ‘foute nummers’. Of, zoals de organisatie dat zelf uitlegt:

“Een aantal groepen Deurnese artiesten trekt van kroeg naar kroeg om aldaar een kort zangoptreden (ongeveer 14 minuten) te verzorgen. Nee, geen smartlappenfestival, maar gewoon een ongecompliceerde meebléravond. Steekwoorden zijn: wasem op de ruiten en een kolk in de biertank. Elk jaar trekt deze uit de hand gelopen kruising tussen een liederentafel en een lopend buffet door ‘t Turrup en doet de deelnemende en steevast uitpuilende horecaetablissementen aan. Het publiek is laaiend enthousiast, de deelnemende artiesten zo mogelijk nog meer en de uitbaters en hun personeel werken zich het schompes. Veel meer hoeven wij er niet meer over te vertellen. Kom gerust kijken op vrijdag voor carnaval en… geniet!”

Waar de organisatie spreekt over ‘Deurnese artiesten’, moet je dat wel in een breder perspectief zien, want al jaren zijn er ook Zeilbergse artiesten actief. Zij genieten ook van de sfeer, de aandacht en trekken ook mee door ’t Turrup. Vooral voor die mensen, maar ook voor de honderden Zeilbergenaren die jaarlijks op de vrijdag voor Carnaval naar Deurne gaan om mee op te gaan in deze meeblèravond, is er bijzonder nieuws! De trein van Kommer en Kwijl gaat met ingang van het komende carnaval ook Zeilberg aandoen! Uitbater Patrick Nelemans van café-zaal ’t Vertierke werd getipt dat er ruimte kwam in het schema van de organisatie en dook er direct in. Hij legde contacten en na overleg over en weer, werd besloten om ’t Vertierke op te nemen in het schema van de Kommer en Kwijltrein! ’t Vertierke is de eerste halte in Zeilberg die aangedaan gaat worden. De Deurnese organisatie hoeft niet bang te zijn dat ze hiermee risico loopt, want jaarlijks vindt in ’t Vertierke al de presentatie plaats van het carnavalsalbum dat telkens het levenslicht ziet, direct na de jaarwisseling. Ook dat is een middag met optreden na optreden in de zaal van Nelemans en ook die activiteit loopt telkens als een tierelier. Dus wil je weer meeblèren komende carnaval, dan hoef je de afstand naar Deurne-Centrum niet af te leggen…