Afgelopen weekend is de klok weer een uur teruggedraaid. Voor de een levert dat een ‘jetlag’ op, de ander gaat daar fluitend mee om. Hoe lang dit nog zo gaat blijven, is onduidelijk, maar men wil af van het jaarlijks twee keer de klok verzetten. Weeronline.nl kwam zelfs met het voorstel om nog eenmalig de klok een half uur vooruit te zetten. Dat zou voordelen vasthouden en nadelen beperken. Het lijkt me wel een kostbaar verhaal. Alle Bosatlassen met de tijdverdeling over de aarde moeten dan vervangen worden. Immers Nederland zit dan in een tijdzone die afwijkt met dertig minuten van de andere landen. Of zou in de hele wereld de tijd met een half uurtje worden opgeschoven?

Uitstel, maar geen afstel Van de Slimste Mens van de Zeilberg kreeg ik een appje. Daarin vertelt hij dat de uitzending van de aflevering van Max Pubquiz waarin De Vrienden van Stokvis een rol spelen, met een week is uitgesteld. De uitzendtijd is nu: Vrijdag 22 november a.s., aanvang 22.20 uur op NPO1.

Dorp of wijk? Gemeenschapshuis of wijkcentrum? Hoe dorps is Zeilberg nog? Waar men vroeger trots was op een dorp en de activiteiten die daar georganiseerd werden een warm hart toedroeg, lijkt dat nu toch echt definitief verleden tijd. Een toch groot jubileum van de carnavalsclub werd zeer matig bezocht. Een bierfeest dat de naam van ons dorp in zich draagt, was ontzettend gezellig, maar kende een bedroevend klein aantal bezoekers.

Activiteiten die voor mijn gevoel toch echt in een gemeenschapshuis thuishoren, worden tegenwoordig met gemak in horecagelegenheden in of (bijna) buiten het dorp georganiseerd. Dat heeft tot gevolg dat Den Draai inmiddels een hogere bezettingsgraad kent van verenigingen van buiten Zeilberg dan van daarbinnen! Het centrum heeft een mooi CCD, maar dat gebouw is geen gemeenschapshuis met de faciliteiten die bijvoorbeeld een toneelgezelschap, een dansvereniging of een bridgeclub vraagt. De vraag die dat bij mij oproept is, “Zijn we ‘gewoon’ een onderdeel van Deurne en vinden we de roots van onze (voor) ouders steeds minder belangrijk?” Ik ben geneigd om die vraag met ‘ja’ te beantwoorden. Dat heeft meerdere oorzaken. Zo wordt er nagenoeg niet meer gebouwd in Zeilberg en heeft de vergrijzing hier veel harder toegeslagen dan in het centrum en in kernen waar wel gebouwd is. Die meerderheid van ouderen onder ons trekt er niet meer zo aan om activiteiten te bezoeken of men kan dat simpelweg niet meer. En de jongeren zijn de Zeilberg grotendeels (gedwongen) uitgetrokken. Dan volgt vanzelf de vraag: Hebben we in Zeilberg nog wel een eigen gemeenschapsaccommodatie, zoals Den Draai, nodig? Die vraag stellen, zou vroeger vloeken in de kerk zijn, maar die zijn we ook al kwijt. Nu durf ik dat best te doen. Het antwoord geven, durf ik niet. Dat mag u doen! Volgende week woensdag bijvoorbeeld, als deze vraag wordt voorgelegd door Dorpsraad en Den Draai. Ik roep u op om die avond aanwezig te zijn in Den Draai. Voor uw en mijn toekomst, voor de toekomst van onze kinderen. Kortom voor de leefbaarheid van ons (bijna opgeslokte) dorp.