Wa kan ut gève…, de bomen gaan vaker dicht!

Ongeveer twee keer zoveel stemmen als de nummer twee, maar je doet niet mee! Het clublied van ZSV werd door velen aangemeld als nieuw te spelen carillonmelodie in het centrum van Deurne. Onder de noemer ‘Het geluid van Deurne’ werd een verkiezing uitgeschreven door o.a. DMG, de Deurnese omroep. Misschien hebben ze daar op het terras bij de Zeilbergse enclave Beekman & Beekman in Deurne lekker zitten proeven en ging er bij het spel van het carillon plotseling een belletje rinkelen… In ieder geval werd ‘Wa kan ut gève’, het ZSVclublied dat de geelzwarten jaren geleden geschonken kreeg door Jan van Ooij, heel vaak ingestuurd. Zo vaak dat het met een gigantische voorsprong eindigde op de slotdag van aanmeldingen. Het ging echter niet om een wedstrijd, zo bleek. Want het lijstje met uitverkoren nummers ziet er heel anders uit dan dat de ranglijst er uit zag! Zo ontbreekt naast ‘Wa kan ut gève’ ook een ander door Jan van Ooij gecomponeerd en geschreven lied, het ‘Zeilbergs Volkslied’. De jury liet weten dat de selectie is bepaald door te beoordelen of de nummers gecomponeerd kunnen worden tot carillonmuziek en of er een breed draagvlak is voor de liedjes. Laten we het er maar op houden dat de afwijzingen te maken hebben met de ontzettend moeilijke melodielijnen van de genoemde nummers…

Wat we wel krijgen, is nog langere wachttijden voor het spoor! Als de stuurgroep haar zin krijgt, tenminste… Men wil een rechtstreekse aansluiting op de HSL naar Düsseldorf. Dat houdt in dat er een intercity minder rijdt vanaf Deurne en dat de drukte tussen Deurne en Venlo nog meer gaat toenemen! We hebben al de regelmatige toename vanwege de werkzaamheden aan de Betuwelijn, maar blijkbaar kunnen de bomen in Zeilberg nog veel vaker en langer dicht…

Nou moet mij van het hart dat wachten (of omrijden) voor een afsluiting in Zeilberg nog niet zo vanzelfsprekend is als dat het lijkt! De kermisafsluitingen werden weer regelmatig ‘geopend’ door mensen die daartoe niet bevoegd waren. Een groot rond wit bord met een rode band er omheen, betekent nog altijd dat de weg daar niet toegankelijk is. Steeds meer mensen hebben die regel niet meer in hun geheugen zitten of handelen er niet meer naar! Zo kon het gebeuren dat de bus die de ouderen terugbracht naar Zeilberg na een dagje uit, achteruitrijdend vanaf de kruising de Blasiusstraat werd geleid. Een begeleider van de KBO stond als een volleerd verkeersregelaar achter de bus aan te geven hoe de chauffeur diende te sturen. Nou ja, volleerd, het geven van de aanwijzingen óf het opvolgen van die aanwijzingen liep niet zoals bedoeld… Gevolg: van de auto van een van de mensen die bezig was met het aanbrengen van het geluid onder een van de tenten werd tot twee keer toe de kreukzone getest! Tja…, ook verkeer regelen is een kunst. Zeker als je je niet aan de regels houdt!

Argusoog