“Het atelier is haar domein”

Op een koude doordeweekse avond begeven we ons naar de Hagelkruisweg, die afgesloten is wegens wegwerkzaamheden. ‘Kom maar achterom’ was de afspraak, dus zoeken we de deurkruk van de poort. Dan wordt snel duidelijk waar we moeten zijn, want een warm licht komt ons rtegemoet als we de poort openen. We zien een vrolijke blonde dame in een echt atelier, zoals je je dat voorstelt. Schildersezels, doekjes, kwasten, verf en natuurlijk schilderijen. Een beetje rommelig, maar toch ook weer niet. Ze schudt ons de hand en schuift ons een kruk toe. Temidden tussen de kunstwerken steekt ze van wal.

Angelika Poels is geboren in Horst, maar opgegroeid in Deurne. Na wat ‘omzwervingen’ lijkt ze helemaal haar plek te hebben gevonden aan de Zeilbergsestraat. Om precies te zijn, op de hoek Zeilbergsestraat/ Hagelkruisweg. Samen met haar man en 11-jarige zoon heeft ze het afgelopen jaar veel aandacht moeten besteden aan het huis, maar nu dat grotendeels is opgeknapt kan ze zich weer storten op haar passie: schilderen. Het atelier is haar domein; daarin maakt ze haar eigen kunstwerken, geeft ze lessen en workshops. Iedereen, van elk niveau, kan les krijgen bij Angelika en dat betekent dat je hele verschillende leerlingen hebt die ieder op hun manier aandacht nodig hebben. Op dit moment werkt de groep aan een opdracht over ‘kubisme’, maar meestal werkt iedereen aan zijn eigen werk, aan datgene wat hij/zij zelf wil maken. Angelika probeert ieder op zijn eigen niveau daarbij te helpen en wat te leren over het kunstschildervak.

En daarover heeft ze zeker wat te vertellen. In Tilburg, bij de Hogeschool Tekenen heeft ze haar propedeuse gehaald en in Arendonk heeft ze de Academie Schone Kunsten afgerond. Met name bij de laatste opleiding heeft ze veel geleerd en inspiratie opgedaan. Je kunt merken dat ze ook veel ervaring heeft. Ze gebruikt allerlei technieken. We zien schilderijen op canvas, met olieverf of acrylverf, maar we bewonderen vooral ook haar nieuwste project: glasverf. Deze nieuwste techniek gebruikt ze om uiting te geven aan haar gevoel over selfies op social media en de vluchtigheid die daarmee samenhangt. Ze vermengt een selfie met verf en projecteert dat op plexiglas, wat een heel bijzonder effect geeft. Ze noemt het ‘from selfie to art’. Aan ons, onervaren kunstliefhebbers, legt ze uit dat ze geen realistische schilderijen maakt, maar altijd iets tekent met een bepaalde kwinkslag. Haar schilderijen zijn redelijk abstract, waarbij het onderwerp soms nog wel enigszins herkenbaar, maar niet altijd. Dat was ons overigens ook al opgevallen toen wij het atelier rondkeken… J


Helaas is het vak van ‘kunstenaar’ in Nederland geen vetpot. Sterker nog, maar weinig mensen kunnen ervan rondkomen. Dat betekent dat je alles aan moet grijpen om bekendheid te geven aan je werk. Gelukkig kennen heel veel mensen Angelika al, getuige de exposities die ze al op haar naam heeft staan. Haar cursusgroepen zijn goed gevuld en moeten wellicht zelfs worden uitgebreid. Dat moet nog wel te combineren zijn met de opdrachten die ze krijgt en de workshops die ze geeft. En, niet in de laatste plaats, moet er ruimte zijn om invulling te geven aan haar eigen creativiteit en inspiratie. Zo mochten wij getuigen zijn van de eerste ideeën over schilderen op tempex. Er stonden wat probeersels en Angelika legde ons uit wat haar idee hierachter was. Wij zijn heel benieuwd hoe dit uit gaat pakken, want die probeersels zagen er al heel spannend uit!

Gelukkig werkt Deurne, Palet van de Peel, wel mee, met ‘uit de kunst’ als thema van het jaar 2019. Dit thema is bestemd voor allerlei kunstbeoefenaars en past natuurlijk uitstekend bij een kunstenares als Angelika. Ze heeft dan ook al volop plannen voor het komende jaar. Om te beginnen zal ze voor de eerste keer deelnemen aan de Open Atelierdagen. Die krijgen dit jaar een iets andere invulling. Voorgaande jaren waren de deelnemende ateliers in één weekend gedurende twee dagen geopend voor het publiek. Dat betekende per atelier vrij weinig tijd en veel gereis voor het publiek. Bovendien konden de kunstenaars niet bij elkaar ’n kijkje in de keuken nemen. Daarom is dit jaar gekozen voor een andere opzet. Elk laatste volle weekend van de maand openen twee of drie kunstenaars hun deuren voor het publiek en voor collega-kunstenaars. Daar kijkt ze erg naar uit. Om alvast in de agenda te noteren: eind augustus is het atelier van Angelika aan de beurt. Daarnaast wordt er in het kader van Deurne, Palet van de Peel gewerkt aan een muziektheaterverhaal ‘Deurne dell’arte’, waarbij theater-gezelschappen, dansverenigingen en muziekgroepen uit Deurne samen een avondvullend spektakel zullen presenteren. Ook daarvoor heeft zij al volop ideeën om hieraan een bijdrage te leveren.

Wij zijn blij verrast met zo’n getalenteerde kunstenares in Zeilberg. Wij hebben onze ogen uitgekeken, vooral ook omdat wij zelf nog geen boom kunnen tekenen, maar volgens Angelika is zelfs dat geen belemmering om lessen bij haar te volgen.

Dat nemen we in overweging, want het moet toch machtig mooi zijn om dagelijks te kunnen genieten van zo’n kunstwerk van jezelf aan de muur. We gaan eerst thuis nog wat oefenen… 2�5����{��