“Handanalyse; een kijkje in de ziel”

Op een zwoele woensdagavond reizen wij af naar de Zeilbergsestraat. Naar Beppie van Deutekom wel te verstaan. Ons was namelijk ter ore gekomen dat Beppie een eigen praktijk heeft, waar ze werkzaam is als handanalist.
Nieuwsgierig als we zijn naar wat zij ons kan vertellen over haar passie, hobby en werk, worden we hartelijk ontvangen in haar praktijkruimte aan huis. Direct merken we de rust in haar sfeervol ingerichte praktijkruimte. Onder het genot van een heerlijk kopje verse muntthee en de geur van lavendel beginnen we het gesprek.
Beppie heeft in haar jeugd in Deurne gewoond, maar ze is geen vreemde in de Zeilberg. In haar jongere jaren ging ze er namelijk regelmatig naar de soos. Na haar huwelijk verhuisde ze, samen met haar man René, naar de Zeilbergsestraat. Samen kregen zij vier kinderen: drie dochters en een zoon. Hun kinderen en zes kleinkinderen wonen allemaal wat verder weg, maar hierdoor is het contact zeker niet minder.

We willen van Beppie horen hoe ze bij deze, toch wel bijzondere, activiteit is gekomen.
Beppie vertelt: “Zoals ieder mens maak je in het leven gebeurtenissen mee die leuk, maar ook minder leuk kunnen zijn. In een moeilijke periode in mijn leven kwam ik voor het eerst in contact met handlezen. Ik putte hier kracht uit en voelde me enorm geholpen.” Deze goede ervaring maakte dat Beppie bij zichzelf dacht; dit wil ik ook kunnen. Ik wil dit leren en mensen kunnen helpen.
Doordat Beppie werkte als gezinsverzorgster, en nadien als gespecialiseerd gezinsverzorgster, had ze al veel ervaring als het gaat om mensenkennis. Ze kocht boeken en volgde cursussen. In 1999 is ze gestart met de opleiding aan de Academie Antropodynamica in Almere. Dit is een Internationale school voor diagnostische handanalyse, handpalmtherapie en zelfontwikkeling. Ondanks dat ze hiervoor menig weekend in Almere moest doorbrengen, zoog Beppie alle informatie als een spons in zich op. In totaal heeft ze er tien jaar over gedaan om haar diploma’s te halen. Zo leerde ze onder andere diagnostisch handanalyse, psychologie en de basis van handanalyse (wat zeggen de vormen van handen over iemand, vingers en polsen vergelijken en handlijnen herkennen).
Doordat Beppie zo enthousiast over de opleiding was, werd haar oudste dochter dat ook. Zij begon dan ook aan dezelfde opleiding, waardoor Beppie de laatste jaren van haar opleiding samen met haar dochter de reis naar Almere kon maken.
Beppie legt uit dat je als mens de medische wereld nodig heb, maar dat je daarnaast ook veel zelf kunt doen. Zoals velen dachten wij dat een handlezer de toekomst kan voorspellen. Beppie: “Een fabel natuurlijk. Uit de hand kun je niet de toekomst lezen maar je kunt wel iemand helpen om de toekomst een zetje geven. Handlijnen groeien en veranderen, samen met jou als persoon ook je hele leven.”
De handen vertellen veel over persoonlijke eigenschappen, niet alleen de kwaliteiten van iemand, maar ook de valkuilen. Zo kan Beppie samen met jou kijken naar welke eigenschappen je nog kunt ontwikkelen. Ook het herkennen van je valkuilen en het voorkomen dat je hierin terecht komt. Handanalyse wordt steeds meer gebruikt in de medische wereld en er zijn al diverse ziektes waarbij handanalyse gebruikt wordt.
Beppie vertelt verder: “Ik was ook erg geïnteresseerd in de astrologie en ben me hier ook in gaan verdiepen. Handanalyse en astrologie zijn als zusjes van elkaar ze delen samen veel dezelfde kennis. Voor de westerse astrologie volgde ik een tweejarige cursus en aansluitend nog een cursus voor vedische astrologie.”
Beppie combineert handanalyse met astrologie en niet voor niets heet haar website dan ook ‘Handologie’.
Beppie wat gebeurt er als er een afspraak met jou wordt gemaakt?
“Ik nodig je uit in mijn praktijk aan huis. Hier kun je met al je vragen terecht. Van lichamelijke klachten tot levensvragen of een persoonlijk verhaal. Ik zal je vragen aanhoren en deze met respect behandelen. Daarna zal ik, samen met jou, proberen om de vraag zo goed mogelijk te beantwoorden en eventueel de klachten behandelen. Je kunt me dan ook alles vragen.”
Om te beginnen maakt ze een afdruk van je hand op papier. De vingers, handen en polsen worden opgemeten. Deze informatie gaat ze analyseren en bestuderen. Dat Beppie alles doet om je te helpen, blijkt wel als ze vertelt dat ze soms wel twee dagen bezig is met het analyseren van de handen van een persoon!

Als de analyse compleet is, wordt een vervolgafspraak gepland en gaat ze samen met jou de informatie doornemen. Vanuit hier wordt een behandeling ingezet om samen de antwoorden op de vragen te vinden.
Natuurlijk zijn wij nieuwsgierig geworden hoe ze dat doet en met veel liefde leest ze onze handen. We zijn diep onder de indruk van de informatie die ze geeft. Alles klopt, terwijl ze ons echt niet kent!
Op onze vraag of het niet vermoeiend is om zo lang bezig te zijn met analyseren van een paar handen, antwoordt Beppie dat ze er juist energie van krijgt. Het doet haar zichtbaar goed dat mensen met een fijn gevoel naar huis gaan. “Ik ben heel blij dat ik de mensen die komen, kan helpen. Mensen vooruit zien gaan, daar doe ik het voor.“
Je kunt niet alleen terecht met vragen bij Beppie. Zo geeft ze ook lezingen voor geïnteresseerden, staat ze soms op een beurs en heeft ze eens op een (jawel) vrijgezellenfeest, bruiloft en familiefeest haar ervaring gedeeld.
Door het hele interview blijkt de passie voor het vak en het enthousiasme waarmee ze haar werk uitoefent.
Heb je naast de Handenlogie nog meer hobby’s?
“Ja, zeker wel”, zegt Beppie, “eigenlijk te veel! Zo werk ik graag in de tuin en ben ik zeer creatief.” Ze laat ons twee prachtig op elkaar afgestemde versierde boomstammen zien. En ze heeft van handanalyse, wat eerst haar hobby was, haar werk gemaakt. “Het is echt een vak waar ik voor geleerd heb.”
Zoals al genoemd geeft ze cursussen en komt ze bij families. Ook voor kleine groepjes staat ze open en wil ze graag haar kennis doorgeven aan anderen.
Na het gesprek geeft Beppie ons nog een persoonlijke boodschap waarmee wij zeker iets kunnen doen. Ze vindt het belangrijk dat mensen met een fijn gevoel naar huis gaan en we kunnen je verzekeren, dat gingen wij samen. Bedankt Beppie, voor het kijkje in je keuken (handen). Als wij vragen hebben weten we dat we ze jou kunnen stellen!

Voor meer informatie kunt je terecht op de website van Beppie: http://www.handenlogie.nl
Ze is ook telefonisch bereikbaar op telefoonnummer 0625160159, het liefst ‘s morgens rond 09.00 uur.