“Het carnavalsgebeuren naar een hoger plan brengen!”

 Peter Otten, voorzitter van C.S. De Pottenbakkers, had tijdens de jaarvergadering van de carnavalsstichting opvallend nieuws. Het bestuur wordt sedert enige tijd bijgestaan door een groepje mensen, dat het bestuur adviseert en bijstaat. Er moeten, volgens de preses, veranderingen doorgevoerd worden om de toekomst van het carnavalsgebeuren in Zeilberg veilig te stellen.

Dat nieuws maakte ons nieuwsgierig en we wilden er wel wat meer van weten. Daarom togen we richting Voorpeelweg om een vergadering van die ‘denktank’ bij te wonen en het een en ander van ze los te peuteren.

Het is een lekkere nazomeravond, maar de avond is best kil. Toch nemen we ‘buiten’ plaats, in de zomeroverkapping van huize Otten. Gelukkig goed afgesloten met zijwanden en als het echt af gaat koelen, kan er een terrasheater ontstoken worden. Maar eerst, zoals we dat gewend zijn, wacht de koffie. We maken meteen maar even kennis met de mensen die bij dit gesprek aanwezig zijn, te weten Peter Otten zelf, die vandaag ook gastheer is, daarnaast Willem van Deursen en tenslotte Marcel Biemans.Als de koffie is ingeschonken, steken we direct van wal, want zoals gezegd, komen we niet voor ons plezier of voor de koffie alleen, maar om informatie!

 

Waarom een denktank?
Peter steekt van wal: “Tijdens de laatste carnaval had ik met Mario Wijnen een gesprek. Hij vroeg me of het misschien verstandig zou zijn om eens bij elkaar te gaan zitten en te overleggen over de toekomst van de Pottenbakkers. Ook hem was opgevallen dat de betrokkenheid van de gemeenschap bij de carnavalsvereniging duidelijk terugliep. Steeds minder mensen bezochten de vooravonden en ook carnaval zelf was niet meer wat het geweest was.

In maart hebben we als carnavalsvereniging via Facebook een oproep gedaan om aansluiting, middels een oproep ‘Join the club’. Daar reageerde Marcel Biemans op. Hij vroeg een gesprek aan, één op één, om eens te brainstormen. Na dat gesprek heb ik Mario Wijnen benaderd en vervolgens zijn we met z’n vieren bij elkaar gaan zitten. Met z’n vieren, want inmiddels had Mario al contact gezocht met Willem van Deursen. Zij waren met z’n tweeën prins tijdens carnaval 2008. Al snel daarna hebben we Martien van Rijt benaderd of hij de groep wilde komen versterken en zo is de denktank ontstaan.’

Wat moeten we onder een denktank verstaan?
Willem: “Denktank… tja, de naam is niet een naam die we geweldig vinden, maar we zijn nog niet echt toegekomen om een andere, misschien meer passende, naam te zoeken. Je kunt het zien als een soort adviescommissie, een uitbreiding en onder- steuning van het bestuur, met mensen van buiten de vereniging, die met andere ogen kijken naar het carnavalsgebeuren, om zo een breder draagvlak te creëren. Zo kunnen er vanuit andere, misschien vernieuwende, invalshoeken ideeën ontstaan om het carnavalsgebeuren in Zeilberg te voorzien van nieuwe impulsen en zo naar een hoger plan te brengen. Zo werd gedacht.”

Marcel gaat verder: “Toen mij gevraagd werd om eens na te denken over het carnavalsgebeuren, heb ik enkele jaren mijn ogen goed de kost gegeven. Ik zag toen een duidelijke verdeling in de beleving binnen Zeilberg. Een groep was best carnavals-minded, terwijl een grote groep er ook heel anders tegenaan keek. Ook ik had mijn ideeën over het een en ander en die waren niet onverdeeld positief. Toen de oproep verscheen, vond ik dat ik niet aan de zijlijn moest blijven staan om kritiek te leveren. Ik heb toen besloten om er energie in te gaan steken, al weet ik dat veranderingen niet 1, 2, 3 doorgevoerd kunnen worden. Inmiddels is mij ook duidelijk dat het iets is van de lange adem. Geduld hebben, soms twee stappen naar voren en dan weer een stapje terug. Uiteindelijk moet met de juiste instelling en inspanning iets bereikt kunnen worden, waar we met z’n allen naartoe willen. Carnaval moet weer meer van en voor de Zeilbergse gemeenschap zijn.”

Inmiddels is er al een keer of acht overlegd. In het begin was het vooral ideeën op tafel gooien, brainstormen, etc. Maar na een keer of vier zo bij elkaar gezeten te hebben, is gekozen voor een meer constructieve manier van werken. Vooraf een agenda, waaraan ze zich zoveel mogelijk houden. Alles wordt vastgelegd, ook om op die manier zaken te delen met het bestuur van de carnavalsstichting.

Kan er iets verteld worden over wat er al bereikt is? Is bijvoorbeeld het optreden van de Rosentaler -groots aangekondigd op het dak van Den Draai- iets wat uit de koker van de denktank komt?
Peter gaat er eens goed voor zitten en vertelt: “Nee, dat optreden hebben we al voor carnaval vastgelegd. Dat is tot stand gekomen in samenwerking met Jan van den Eijnden van Den Draai. Wel hebben we het er tijdens de bijeenkomsten herhaaldelijk over gehad hoe een en ander aan te pakken. Bijvoorbeeld waar het gaat om reclame maken, etc. Ook dat is wel handig, want samen bedenk je meer dan alleen. Verder is er gesproken over een andere opzet van het prinsenbal. Misschien kan bijvoorbeeld de Prinsengarde een belangrijke rol gaan spelen bij de uitverkiezing van de Pottenbakker van het Jaar. Ook is gekeken of er mogelijkheden zijn over een integratie van de bekendmaking van het boerenbruidspaar bij het prinsenbal.

Wat daar het komende prinsenbal al van te merken is, valt nog af te wachten. Er moet natuurlijk nogal het een en ander geregeld worden, onder andere met de diverse horeca-uitbaters en met de organisatie van de Boerebrulluft.
Zelfs over de uitverkiezing van de prins is gesproken. Er zijn behoorlijke veranderingen doorgevoerd, maar daar kunnen we niet meer over kwijt. Het is wel mogelijk dat er bij het komende prinsenbal al wat van te merken is.”

Hoe is dit ontvangen bij de zittende bestuursleden en de actieve leden van de carnavalsstichting? Voelden ze zich niet aan de kant geschoven of misschien zelfs wel ‘overruled’?
Peter: “De bestuursleden heb ik al na de eerste gesprekken persoonlijk ingelicht over wat er gaande was. Het voltallige bestuur heeft mij vervolgens tijdens een bestuursoverleg de vrije hand gegeven. Ook zij zien dat er veranderingen nodig zijn. Daar komt bij dat de Pottenbakkers vaak gezien wordt als een zuipclub. Ik zal het maar  plat zeggen… Natuurlijk wordt er een biertje gedronken, maar mensen zien niet hoeveel werk er verzet moet worden door het jaar heen en tijdens carnaval. Ik denk dat er veel mensen van onze club tijdens een carnavalsactiviteit nuchterder naar huis gaan dan menig ander die bijvoorbeeld naar de training van de sportvereniging is geweest. Die ‘slechte naam’ is niet voor niets tot stand gekomen, maar iedereen binnen de club wil daar van af. Er is ook niet voor niets goed overleg geweest over gedragsregels en het feit dat de leden zich daar ook strakker aan moeten houden. Ook willen we ons meer op een positieve manier profileren. Duidelijk zichtbaar zijn binnen de gemeenschap. Bijvoorbeeld tijdens de Nacht van Zeilberg, tijdens de Dorpsmanifestatie, etc.”

Staan er nog grote activiteiten op het programma waarbij het meedenken van de club mensen gevraagd of verwacht wordt?
Willem: “In 2019 is het vijfenvijftigjarig bestaansfeest van de carnavalsstichting. Dat zal zeker niet ongemerkt voorbijgaan en goede ideeën zijn daarbij altijd welkom. Niet voor niets dat er binnen de denktankgroep al regelmatig gesproken is over dat jubileumjaar.”
Dan toch nog even over het optreden van de Rosentaler. Met die gigantische banners op Den Draai en zelf in Deurne bij de rotonde, kan toch bijna niemand dat gemist hebben. Kan er iets meer verteld worden over 30 september? Opnieuw neemt Peter het woord: “Een half jaar terug kwamen we op het idee om een avond te organiseren die geld op kon leveren

voor onze vereniging. De kosten van alle activiteiten lopen vaak hoog op en we moeten op de een of andere manier ‘geld zien te maken’. Ik heb bij enkele horecaondernemers geïnformeerd of er mogelijkheden waren en zo zijn we bij Den Draai terechtgekomen. De Rosentaler is een band die bekend is van diverse grote bierfeesten. Ze brengen Duitse schlagers en staan garant voor flinke gezelligheid. De groep werd opgericht in 1968, maar in 2002, werd de richting van de alpenrock gekozen. Met behulp van het combo aangevuld met accordeon, zang en een uitgebreid blazersensemble, ontstond de typische “Rosentaler”-sound waarbij het publiek niet stil kan blijven staan. Het repertoire van de “Rosentaler” bestaat uit een mix van Duits/Oostenrijkse Happy power muziek, bekend van o.a. de Klostertaler, Schurzenjäger en Alpen Rebellen. Deze muziek wordt afgewisseld met Duitse Schlagers en populaire feestmuziek. Het 15-koppige orkest bestaat uit allemaal muzikanten die met plezier muziek maken en dit ook uitstralen op het podium.

In de pauzes van de feestband is er een discjockey die de sfeer vast moet houden. DJ Time Beatz draait dan passende muziek.
Er wordt natuurlijk bier geschonken in de bekende bierpullen (voor de liefhebbers), er is ‘Sauerkraut mit Bratwurst’ en er zijn andere passende versnaperingen. Als je houdt van een gezellige avond, dan mag je die 30e september eigenlijk niet missen!”

Peter heeft mij overtuigd en ik heb dezelfde avond nog kaarten besteld voor het bierfest. Dat kan overigens op de site van Den Draai.

Ik heb er zin in! Zum Wohl!!!