Zeilberg is drie prinsen rijk; carnaval 2018 kan los!

Carnaval 2018 is van start gegaan! Tot vrijdagavond 5 januari jl. stonden Prins Martien en Prinses Johanna van De Pottenbakkers er alleen voor, maar amper 18 uurtjes later hadden ze versterking van Prins Luuk en Vorst Jan van soos d’n Uitloat met hun adjudanten Stefano en Bram en van Prins Kay en Vorstin Nikki van De Pötjes!

Prinsenbal d’n Uitloat Het was minder druk dan gewenst in ’t Draaike op vrijdagavond 5 januari. Maar toen de mensen van C.S. De Pottenbakkers eenmaal binnen waren, begon het er op te lijken. Niet dat de jongerensoos te kampen heeft met een bezoekerstekort, maar veel van de bezoekers zijn woonachtig in kernen rondom Zeilberg. Die hebben niet zoveel met carnaval in Zeilberg. Dat is ook meteen de reden dat er maar een beperkt aantal kandidaten voorhanden was waaruit de prins en vorst gekozen kon worden. Maar toen die nieuwe heersers eenmaal bekend waren, bleek al snel dat ze in Zeilberg ook met een paar mannetjes minder toe kunnen!

Als prins kwam Luuk Smits tevoorschijn en zijn vorst bleek Jan van Lieshout te zijn. Zij krijgen met carnaval ondersteuning van adjudanten Stefano van Berkel en Bram van Lieshout. Zijn de heren een beetje in ondertal; de acht dansmarietjes vormen een complete dansgroep! Natuurlijk brachten zij de nieuwe dans op de vloer, deze eerste keer speciaal voor de nieuwbakken prins en vorst! Overigens was het ondertussen wat drukker geworden, want familieleden van Prins en Vorst hadden al geruime tijd achter de coulissen staan wachten om niets te verraden.

Uitloater van het Jaar Vervolgens werd tijd ingeruimd voor de bekendmaking van D’n Uitloater van het Jaar. Deze eretitel voor iemand die de soos een warm hart toedraagt én zich er ook nog eens uitzonderlijk voor inzet, was voorbehouden aan Anne van den Berkmortel. Deze leidster toont buitengewone initiatieven tijdens bijvoorbeeld Halloween en bij het wegleren van de dans van de dansmarietjes. De rest van de avond werd steeds gezelliger. Prins Martien liet eens temeer blijken over een geweldige conditie te beschikken en kon het hosgeweld van de jongeren makkelijk bijbenen! Samen met zijn gevederde vrienden ging hij met hun gevolg tot het moment van sluiten door, slechts onderbroken door enkele dansoptredens van de twee dansmarietjesgroepen.

De Pötjes Op zaterdagmiddag 6 januari was het de beurt aan de minisoos. De grote zaal van Den Draai was goed gevuld met vele miniPottenbakkers en hun ouders. Zij waren op komen draven om getuigen te zijn van de onthulling van de Prins/Prinses en Vorst/Vorstin van De Pötjes. Op deze Driekoningendag kwamen maar liefst vier Koningen het podium op; allen leden van de Prinsengarde. Zij hadden een ‘döske’ bij zich, waarin de namen van de nieuwe voorgangers verstopt zaten. De spanning was om te snijden toen uiteindelijk door Prins Martien de namen uit het doosje gehaald werden en toen bleek dat de Pötjes het dit jaar zullen gaan doen met Prins Kay (Bartlett) en Vorstin Nikki (Nijnens)! De familie van de nieuwe prins en van de nieuwe vorstin waren inmiddels ook aanwezig en vanaf dat moment barstte de carnaval in de Zeilberg helemaal los! De polonaise werd gelopen, onderscheidingen werden uitgereikt en de dansmarietjes van De Pottenbakkers, van d’n Uitloat en van de mini-soos gaven prachtige optredens die telkens met een enthousiast applaus beloond werden. Toen de rust ietwat was wedergekeerd, besloten we de prinsen en vorsten apart te nemen om ze eens danig aan de tand te voelen.

Prins Luuk en Vorst Jan Prins Luuk wordt buiten de carnaval om Luuk Smits genoemd. Hij komt uit de Zeilberg. Luuk is 13 jaar en is de zoon van Patrick en Mirelle Smits. Hij heeft één zus: Evi. Deze jongeman zit in de tweede klas van het Alfrink College en is al vanaf groep 8 trouw bezoeker van de jongerensoos. In zijn vrije tijd speelt hij graag een potje badminton. Luuk lacht: “Ik had er wel rekening mee gehouden dat ik dit jaar de prins zou zijn. De raad waaruit gekozen werd, bestond maar uit vier personen en één daarvan was al eens prins geweest. Een kans van 1 op 3, dan maak je best wel kans…!” Luuk is niet onbekend met het carnavalsleven in de Zeilberg. Hij was al eens een van de hoogwaardigheidsbekleders bij de minisoos, zijn ouders waren al eens prins en prinses bij De Pottenbakkers (in 2015), moeder Mirelle is nu bestuurslid van De Pottenbakkers en zus Evi is er dansmarietje. Het carnavalsvieren is dus met de paplepel ingegoten! Luuk en zijn vorst Jan hebben zin in alles wat met de carnaval te maken heeft, maar ze verheugen zich het meeste op de carnavalsoptocht, waar ze met snoep mogen gooien.

Vorst Jan (van Lieshout) woont in de Houtenhoek, is 15 jaar en zit in de tweede van De Sprong. Zijn ouders Ton en Andrea van Lieshout zijn ook geen vreemden bij het carnavalsleven in de Zeilberg. Vader Ton is lid van de Raad van Elf van de Pottenbakkers en moeder Andrea is leiding van de jongerensoos. Broer Bram is ook prins geweest bij de soos. Jan en Luuk zijn vrienden en zien er naar uit om samen carnaval te vieren. Dat willen ze gaan doen samen met hun twee adjudanten. Jammer genoeg zijn er niet veel leden bij de raad van de jongerensoos. Maar ze hebben gelukkig wel een aantal gezellige hofdames, die hun gezelschap houden. En wat te denken van de dansmarietjes… D’n Uitloat heeft zelfs twee dansmarietjes meer dan De Pottenbakkers! Denk jij nou: “Ik zie het wel zitten om de Raad van Elf van de jongerensoos te versterken”, neem dan contact op met de jongerensoos! Je zult er genieten, want ’t is geen carnaval geweest, als je niet bij de soos bent geweest!

Prins Kay en Vorstin Nikki Dan de kersverse prins van de minisoos. Prins Kay (Bartlett), woont in de Zeilberg en heeft een broertje Jaimy (9) en een zusje Jayden (7). Kay is de zoon van Simone Maas en Justin Bartlett, is 11 jaar en zit in groep 7 van Basisschool Zeilberg. Kay heeft als hobby’s lekker buiten spelen, Jong Nederland en de minisoos, waar hij sinds dit jaar lid van is. Kay had niet verwacht dat hij prins zou worden; zijn moeder had immers gezegd dat hij dat niet zou worden, dus daar ging hij vanuit. Hij was erg verrast en blij dat hij prins is geworden. Vorstin Nikki (Nijnens) is 10 jaar oud en woont in de Zeilberg. Ze zit, net als Kay, in groep 7 van Basisschool Zeilberg. Nikki heeft één zus: Robin (15) en haar ouders zijn Rik en Leonie Nijnens. Nikki zit al enkele jaren bij de minisoos en heeft één jaar mee carnaval gevierd als dansmarietje. Dit is de eerste keer dat ze in de raad zou zitten. Nikki heeft als hobby’s: Youtube kijken en dansen (Hiphop en Oxboard dansen). Ook Kay en Nikki geven aan dat ze het meeste zin hebben in de carnavalsoptocht!

Pötjes van het Jaar Tot verrassing van velen ging de eretitel Pötje van het Jaar deze keer naar twee personen! Om deze titel te kunnen krijgen, dien je je (achter de schermen) in te zetten voor de minisoos. Voor de mensen die naar voren geroepen werden, is dat zeker het geval! Het betrof Erwin Crommentuijn en Marcel van Bree. Ze krijgen deze prijs vanwege hun jarenlange inzet voor de potgrond-actie en voor de vele uren die ze geholpen hebben bij de bouw van de prinsenwagen (samen met Frans). Ze zijn altijd bereid te helpen, als daar om gevraagd wordt. Al snel na de bekendmaking vormde zich een lange rij van mensen die het tweetal proficiat kwamen wensen. Marcel en Erwin, ook namens het Kontakt: gefeliciteerd met deze uitverkiezing!

Het hossen hield nog even aan, maar zo tegen een uur of vijf, kwam er dan toch een eind aan dit tweede prinsenbal binnen een tijdsbestek van amper achttien uur! De Zeilbergse voorgangers met carnaval zijn compleet, dus we kunnen rustig op weg richting carnaval 2018. Met deze club van mensen gaat het ongetwijfeld weer helemaal goed komen! Wij wensen Prins Luuk, vorst Jan, Prins Kay en Vorstin Nikki een fantastische carnaval toe! Alaaf!!