‘Anderhalve week geleden kreeg ik van Desirée een mailtje dat we geselecteerd zijn!’

Argusoog had de redactie nieuwsgierig gemaakt met zijn column over De Vrienden van Stokvis, dus we hebben snel een afspraak gemaakt met deze groep, zodat we nog in dezelfde maand een ‘In gesprek met…’ konden optekenen. We werden uitgenodigd om bij Stefan Aarts op de koffie te komen. De woning van Stefan en Heidy vinden, is niet echt moeilijk. Na de dorpsquiz bij het honderdjarig bestaan van Zeilberg is duidelijk dat Stefan in de Arenbroek woont, want als winnaar heeft hij toen een prachtig schild gekregen dat naast de voordeur aan de gevel is bevestigd. We beginnen het interview ook met deze twee personen. Manfred van Bakel is onderweg. Als vrachtwagenchauffeur kent hij weinig werkdagen die om bijvoorbeeld 17.00 uur eindigen. De broers Tom en Pim Wijnands, die ook deel uitmaken van de groep, zijn deze avond niet aanwezig. Als de koffie is ingeschonken – Stefan weet als redactielid dat we dat als startsignaal zien bij een interview – gaat de voice-recorder aan en start het interview. Manfred zal over een half uurtje aansluiten. De eerste vraag wordt natuurlijk gesteld om te achterhalen waar deze, op het oog vreemde, naam vandaan komt. De uitleg is echter veel simpeler dan verwacht…

Stefan: “Het eerste groepje dat deelnam aan een pubquiz bestond uit vader Bert, zonen Tom en Pim Wijnands en schoonzoon Simon Donkers. Simon had een bijnaam bij de familie Wijnands, die graag keken naar de serie “Toen was geluk heel gewoon”. Een van de gespeelde figuren heette Simon Stokvis en ziedaar, de bijnaam voor Simon was geboren! Ze moesten, toen ze deel gingen nemen aan de pubquiz bij De Brouwer, een teamnaam hebben en dat werd De Vrienden van Stokvis.”

Oké, inderdaad een simpelere uitleg dan we hadden verwacht. Maar Simon en Bert zitten niet meer in het team… En buiten de broers zijn er drie nieuwe teamleden ingepast: Stefan, Heidy en Manfred.

“Klopt,” zegt Stefan, “Bert en Simon vonden één keer meedoen wel leuk. Tom en Pim vonden het duidelijk leuker en ze deden ook mee aan een filmquiz in het Cultuurcentrum met Manfred en mij in het team. Ze zagen in ons een mooie versterking. Omdat het team al eens meegedaan had bij De Brouwer onder die naam, besloten we dat zo te houden. Het team bestond dus voortaan uit Heidy Boerkamps, de gebroeders Wijnands, Manfred van Bakel en ikzelf. Inmiddels is het team De Vrienden van Stokvis een begrip in de pubquizwereld in Deurne.”

Leg eens uit? Heidy neemt het woord over: “In september 2017 is men bij De Brouwer gestart met de pubquiz. Toen het nieuwe team instapte tijdens de competitie die in De Brouwer gehouden werd, was die al bezig. Van september tot juni wordt er telkens op de tweede dinsdag van de maand een quiz gehouden. We hebben toen enkele episodes gemist en zijn pas in december ingestroomd. Dat betekende dat de competitie niet meer gewonnen kon worden, al scoorden we goed tijdens de overige episodes. We eindigden uiteindelijk als tweede op de eindranglijst.”

Dus geen eerste, maar theoretisch was het wel mogelijk geweest? “Dat bleek later wel!” zegt Stefan zelfverzekerd.

Bereiden jullie je speciaal voor? “Sommige vragen komen telkens terug. Afbeeldingen van vlaggen bijvoorbeeld of vragen over de hoofdstad van een land. Daarop kun je je voorbereiden en dat doen we dan ook”, geeft Heidy aan. “En ik ben nogal nieuwsgierig van aard”, geeft Stefan toe, “en lees daarom de Quest. Daar staan nogal wat weetjes in. Verder zijn we liefhebbers van een aantal televisiequizes als Twee voor Twaalf en Pointless op de BBC. En soms hoor ik iets op het nieuws, zoals dat de Europese Unie een nieuwe voorzitter kreeg. Ik kijk dan even op internet en zoek op wie bij de naam hoort. Het zou immers zomaar een vraag kunnen zijn, want er worden ook telkens afbeeldingen getoond waarover een vraag wordt gesteld. En laat nou tijdens de eerstvolgende quiz een foto van voorzitter Ursula von der Leyen getoond worden. Voor mij was het geven van de bijbehorende naam dus een peulenschilletje!”

Maandelijks doen er tussen de vijftien en twintig teams mee. Je kunt ook buiten de competitie om deelnemen. Er zijn negen rondes van tien vragen. De laatste ronde is altijd een muziekronde en er is, zoals gezegd, een afbeeldingenronde. Amy leest de vragen voor. Bij een van de vragen moest na afloop het antwoord voorgelezen worden. Amy kwam naar de vriendenclub, omdat de hoofdstad van Burkina Faso een schier onuitspreekbare naam heeft: Ouagadougou. Aan Stefan de eer om het antwoord bekend te maken. Het antwoordblaadje had hij daar niet voor nodig, want zijn team had het antwoord goed!

Je mobiel gebruiken is niet toegestaan? “Nee, absoluut niet. Wordt iemand betrapt, dan kost hem dat een rondje voor alle deelnemers en dat zijn er toch best veel… Als de vragenronde voorbij is, komen de telefoontjes wel tevoorschijn, want iedereen wil weten of de gegeven antwoorden goed of fout waren”, zegt Heidy.

Het seizoen 2018-2019 stond toen op het programma, dat startte in oktober 2018. Met overmacht werd de titel behaald, want het verschil was zo groot dat de laatste ronde eigenlijk niet meer gespeeld hoefde te worden. De voorsprong bedroeg namelijk vijfendertig punten en per keer is vijfentwintig het maximaal aantal te behalen punten. Afhankelijk van de klassering per aflevering, krijg je een aantal punten. Vergelijkbaar met de score bij de Formule 1. “De slechtste ronde wordt geschrapt, dus die ronde hebben we meegedaan, maar ons niet ‘ingespannen’”, vertelt Heidy. En Stefan: “We wonnen toen een avond spareribs eten bij De Brouwer en die prijs hebben we inmiddels met genoegen tot ons genomen!”

Om warm te lopen voor het nieuwe seizoen, wordt er voorafgaand een losstaande pubquiz georganiseerd. Dat was in september. Die avond was het team ook weer glorieus winnaar en een mooie bokaal met een te kleine deksel viel hun ten deel.

Heb je ook problemen met jullie suprematie ondervonden? “Nou, eigenlijk wel. Mijn neef had ik een berichtje gestuurd met de mededeling dat wij mee zouden doen bij Nirwana. Hij zit daar in de organisatie. Hij reageerde met: ‘Dan kan de rest wel thuis blijven…’. En bij ’t Vertierke mogen we niet meer meedoen als ik samen met Manfred wil deelnemen aan een Vriendenquiz. Patrick wil dat anderen ook een kans moeten hebben…”

Wordt er ook gestreden buiten de gemeentegrenzen? “We zijn wel eens in Helenaveen geweest, waar we wonnen, in Lierop bij Nirwana deden we mee en wonnen we en we hebben ons aangemeld voor een pubquiz in Asten. De geplande datum kende te weinig deelnemers, maar inmiddels is duidelijk dat het er toch van gaat komen dat we in Asten deel gaan nemen. En ja, we zijn inmiddels ook al een keer in Hilversum geweest!”, zegt Stefan en ondertussen sluit ook Manfred aan.

Precies, en daar zijn we echt nieuwsgierig naar! Vertel hoe dat zo is gekomen! “Op Facebook zag ik een oproep van Omroep Max voor deelnemers aan een pubquiz. Een nieuw televisieprogramma, bedacht door François Boulangé, dat eind dit jaar op televisie zou moeten komen. Ik had net mijn baard laten staan, dus ik dacht: ‘dat is wat voor mij!’. Het moest een team van drie personen zijn. Heidy hoefde niet zo nodig op televisie met haar hoofd en Pim voelde zich te jong voor een seniorenomroep. Kortom, het team zou bestaan uit Tom, Manfred en mijn persoontje. Ik heb toen een mailtje gestuurd en kreeg een dankmail als antwoord. Er moest een teamfoto gemaakt worden en die hebben we achter de bar bij ’t Vertierke gemaakt. En jawel, op een donderdagavond om 21.00 uur werd ik gebeld door Desirée, met een uitnodiging voor de selectiedag. Er waren veel aanmeldingen en er zouden vijfenvijftig teams genodigd worden. Op 25 augustus togen we gedrieën richting Hilversum en bij het mediapark reden we via de Rudi Carrellaan, de Mies Bouwmanboulevard en de Rijk de Gooyersteeg naar de parkeerplek. We waren een van de eerste teams die daar aanwezig waren.” Manfred: “We werden in de kantine geplaatst en op een gegeven moment kwam er een oude, grijze heer binnen. Dat bleek dus François Boulangé te zijn. Stefan had hem al herkend. Er moesten van de vijfenvijftig teams nog dertig teams afvallen, want ze hadden maar vijfentwintig teams nodig. Er volgden enkele vragenrondes, die weinig nadenktijd kenden. Middels een gesprekje werd kennisgemaakt met de deelnemers, want de scores waren niet doorslaggevend om deel te mogen nemen.” Stefan: “Binnen twee weken zouden we bericht krijgen en anderhalve week geleden kreeg ik van Desirée een mailtje dat we geselecteerd waren!”

Hoe gaat het dan in z’n werk?

Manfred: “De eerste aflevering wordt uitgezonden op vrijdag 11 oktober a.s. Er zijn vijf afleveringen met vijf teams per aflevering. Daarna volgt een finale met de vijf winnende teams. Wij doen mee in de vierde aflevering, die wordt uitgezonden op 15 november,

om 22.20 uur, op NPO1. Deze aflevering wordt opgenomen op zondagmiddag 20 oktober. We mogen tien mensen meenemen als publiek. De finale wordt op 26 oktober opgenomen, dus ik denk dat we de week erop gewoon weer terug moeten. (lachend) We mogen dat overigens niet vertellen!” Heidy: “Desirée heeft gevraagd of ‘die Stokvis’ er dan zelf ook bij zal zijn… en Simon zal zeker aanwezig zijn!” Stefan: “We hebben te horen gekregen waar we op moeten letten voor wat betreft de kleding, in verband met de effecten op de beelden. Het moet uitgaanskleding zijn.” Dan zal Stefan zijn pantoffels wel aan zijn voeten hebben, want die draagt hij eigenlijk altijd in de kroeg. Om het zeker te weten, moet u maar kijken op vrijdagavond 15 november. Op 27 december is dan de uitzending van de finale. Wat ze kunnen winnen, weten ze niet, maar daar gaat het ze niet om.

Manfred: “Als je op de hoogte wilt blijven en ons wilt volgen, dan kun je daarvoor terecht op Facebook, want De Vrienden van Stokvis heeft een eigen pagina.”

Terwijl ik het interview uitwerk, komt er een appje binnen van Stefan: “Sybrand Niessen zal het programma gaan presenteren!” Niessen wordt bijgestaan door Markoesa Hamer en er is livemuziek van de band Soulsix.

Wij wensen De Vrienden van Stokvis veel succes in het Hilversumse en we zullen zeker afstemmen op de juiste zender!