“Je moet wel sociaal zijn om wijkagent te kunnen worden…”

Voordat we naar onze nieuwe wijkagent gaan, voor het “in gesprek met,” fietsen we eerst nog even naar de markt om vers fruit en groente te halen. Veel meer keus is er overigens ook niet om te winkelen, want de overige marktkooplieden zijn door de coronamaatregelen nu even niet welkom.

Wat een trieste bedoening… Het regent ook nog eens; heel Deurne is uitgestorven. Het is tegenwoordig een luxe als je gewoon kunt blijven werken en je de maandelijkse lasten kunt blijven betalen. Pff…, hoe lang duurt dit nog?
We zijn inmiddels bij de zijingang van de dependance van het politiekantoor, die gevestigd is in het gemeentehuis. Normaal zouden we door de hoofdingang kunnen komen. Maar ook het gemeentehuis houdt de deuren dicht. Natuurlijk wel bereikbaar voor afspraken en telefoontjes.
Luc Dirckx, de nieuwe wijkagent van Zeilberg en Koolhof, heet ons welkom met een brede glimlach. Leuk, dat zie je tegenwoordig niet vaak meer door die mondkapjes. Gelukkig kunnen we ook zonder mondkapje (maar wel op afstand) het gesprek afnemen. Dat is toch persoonlijker.
Luc Dirckx is met zijn 47 jaar een doorgewinterde wijkagent. Ervaring heeft hij opgedaan in de Kempen (Eersel) en Helmond. Inmiddels is hij drieëntwintig jaar in dienst bij de politie, waarvan de laatste negen jaar in Deurne. Hij is begonnen als wijkagent in Liessel en Deurne-West en na ruim een jaar in Deurne-Centrum en Deurne-West.


Wanneer ben je als wijkagent begonnen in Zeilberg?
“In augustus vorig jaar, kreeg ik de ruimte om wijkagent in Zeilberg en Koolhof te worden”, zegt Luc. “Dit vond ik wel een mooie uitdaging! In de Koolhof zitten vijfenvijftig nationaliteiten en Zeilberg heeft een klein uitgaanscentrum, maar er is wel veel uitdaging in de weekenden. Als tenminste alle horeca weer open is. Tot oktober vorig jaar was ik ook nog de wijkagent van Deurne, omdat Marjon, mijn nieuwe collega, in oktober begon.”


Zijn er verschillen tussen Deurne en Zeilberg?
“Dat is nu nog moeilijk te zeggen. De weekenden zijn nu natuurlijk heel anders dan voorheen. Wat ik wel merk, is dat Zeilberg hecht is en sneller zelf iets op wil lossen. De uitgaansjeugd in Zeilberg is relatief jonger dan in Deurne en daar zit wel meer uitdaging in. Ze zijn nog aan het zoeken wat ze willen. Tja, en nu met corona zijn de lontjes vaak korter, maar dat geldt overal. Ook dit regenweer werkt natuurlijk niet mee. Daardoor zitten de mensen nu nog meer binnen. In de zomer zijn we allemaal toch opgewekter en levendiger dan nu, tijdens de korte donkere dagen.”


Heb je jezelf al voor kunnen stellen in je nieuwe wijken?
“Nou, ik ben bij de wijk- en dorpsraad geweest, fiets en rijd rond door de wijken. Dan stop ik ook voor een praatje. Dat is heel belangrijk. Je moet wel toegankelijk zijn voor de mensen en dus open staan voor contacten. Ik ben dan ook makkelijk benaderbaar en streng maar wel rechtvaardig. Door de corona vind ik het nu juist wel belangrijk om te stoppen voor een praatje. Laatst reed ik met de politieauto een rondje. Er liep een juffrouw met een paar kindjes. Ik zetten de zwaailichten aan en stopte. Even samen staan praten. De kinderen vonden dat natuurlijk wel leuk om eens in de auto te kijken. Daarna heb ik met de politieauto de kinderen terug naar school gebracht. Sirene even aan. Dat is toch geweldig, die blije gezichten daar doe je het ook voor. Het is gelukkig niet altijd ernstig…
Daarom vind ik wijkagent zijn ook zo leuk. De dag loopt altijd onvoorspelbaar, je moet kunnen schakelen. En meedenken is ook een pre! Een wijkagent moet wel een mensenmens zijn. Mee kunnen denken met de mensen om je heen is erg belangrijk. Ik doe mijn werk dan ook nog steeds heel erg graag. Ik ben echt een jongen voor op straat. Niet de hele dag achter de PC zitten!”


Hoe ziet een werkdag voor jou er uit?
“Dat is heel verschillend. De meeste dagen start ik op in Asten. Daar doen we de dagelijkse dingen op kantoor. Wat ik echt heel jammer vind, is dat je tegenwoordig zoveel op kantoor zit. Ik ga liever de straat op. We onderhouden ook korte lijntjes met scholengemeenschappen. Zo ben ik geregeld bij De Sprong. Ook heb je wijkbeheerders waar we mee communiceren; zo blijven de lijntjes kort. Dat werkt het snelst. Er kan een oproep komen dat mensen onwel zijn geworden, ongelukken, huiselijk geweld. Er zijn zoveel verschillende meldingen dat ik in de ochtend echt niet weet wat de dag zal gaan brengen! Gelukkig heb ik me nog nooit onveilig gevoeld, hoewel daar wel genoeg aanleiding toe geweest is. Maar je stelt je ook in op de melding die binnenkomt.”


Kun je de lezers nog een tip geven?
“Wat ik tegen iedereen wil zeggen, is dat er te weinig gebeld wordt. Als er verdachte dingen zijn of je twijfelt over iets, trek dan alsjeblief aan die bel. Probeer het niet zelf op te lossen. Wij willen het beste voor Deurne. We zijn er voor elkaar; samen zijn we verantwoordelijk voor de veiligheid van jezelf en een ander.
Ook ben ik actief op twitter en Instagram. Ik doe mijn best om je op de hoogte te houden.

Er zitten wel eens nadelen aan sociale media. Het komt bijvoorbeeld wel eens voor dat we familieleden gaan inlichten, en dat er dan al op de sociale media berichten rondgaan over de desbetreffende gebeurtenis. Tja…, en wordt het verhaal dan nog goed gebracht…! Ben daar voorzichtig mee, alsjeblieft! Voor ons als agent is het echt geen pretje om triest nieuws te gaan melden. We hopen dan ook dat de betrokken familieleden het betreffende nieuws van ons kunnen horen!”
Nog de gegevens waar Luc te bereiken is:
Telefoon 0900-8844
Mail: luc.dirckx@politie.nl
twitter: @wijkagentDEURNE
Instagram: @wijkagent_lucdirkx

Op www.politie.nl vind je natuurlijk ook informatie.


Ondanks de sombere en regenachtige middag hebben we een gezellig gesprek gehad met Luc. We hopen dat jullie via het Kontakt een beetje meer van onze wijkagent te weten zijn gekomen.
Volgens ons is hij een vrolijke en opgewekte man. Die weet waar hij voor staat en voor iedere inwoner van Zeilberg en heel Deurne het beste wil. Schroom niet om een praatje te maken. Hij slingert je echt niet zomaar op de bon…