“De klant vraagt en ik draai…!”
Eigenlijk moeten we zeggen: “In gesprek met… Was- en Strijk-service Zeilberg”, maar dat klinkt zo raar. We hebben immers afgesproken met Hanneke! Aan de Zeilbergsestraat woont ze, samen met haar man Jan en de kinderen Vince en Sally. Het huis is makkelijk te herkennen, want er hangt een bedrijfsplaat aan de muur: ‘J. Stevens Daken’.
Echtgenoot Jan is dus de man die elk dak maken kan… Nog niet zo lang geleden stond Thea Mansvelders bij mij aan de deur met het verhaal dat Jan belangeloos het dak van het overdekte benkske aan de Clarinet bijgewerkt had na weer een vandalismebezoek. Of ik daar wat aandacht aan kon besteden. Dat hebben we toen natuurlijk gedaan, maar dat ik bij hem op bezoek zou komen om te praten over wassen en strijken…, nee, dat had ik toen niet gedacht! Dat bezoek was zeker ook niet de aanleiding; een bestelwagentje dat ik regelmatig door de Zeilberg zie rijden met daarop de tekst “Was- en Strijkservice Zeilberg” was dat wel. Dat prikkelde namelijk mijn nieuwsgierigheid en ik kon de verleiding niet weerstaan om contact op te nemen met de vraag of er misschien interesse was voor een ‘In gesprek met…’!
Nou, dat wilde Hanneke wel en een dag voordat het platina (!) paar Kuunders in Zeilberg hun 70-jarige trouwdag zou vieren, fietste ik richting Zeilbergsestraat. Dat heeft eigenlijk niks met dit verhaal te maken, maar ik zag toevallig de ballonnen hangen, onderweg.
We worden ontvangen door Jan en Hanneke, terwijl van beneden naar boven geroepen werd dat de kinderen hun pyjama aan konden trekken. In de keuken krijgen we een plekje aangeboden aan de keukentafel en al snel zitten we met een lekker bakje koffie met Hanneke te babbelen. Niemand zal het raar vinden dat onze eerste vraag deze was:
Hoe ben je ertoe gekomen om een service in wassen en strijken te beginnen?
Hanneke begint lachend te vertellen: “Nou, dat was niet omdat ik nog niets te doen had, maar toen ik dat bedacht, was de kleinste
6
nog thuis. En als je nog kinderen thuis hebt, dan is het makkelijk als je thuis je werk kunt doen. Een was- en strijkservice bood die mogelijkheid! De ruimte hadden we er wel voor, dus een investering in een wasmachine, een droger en strijk-apparatuur was voldoende om van start te kunnen gaan. Op 1 augustus 2020 heb ik mijn bedrijfje ingeschreven bij de Kamer van Koophandel, maar het is eigenlijk pas echt goed gaan lopen sinds 1 maart van dit jaar. Corona hield ook hier een mooie start tegen, maar nu is het dan ook echt wel goed gaan lopen! Steeds meer tweeverdieners zijn weer buitenshuis gaan werken, omdat de situatie dat weer toelaat en dat betekent vanzelf dat er ook weer meer potentiële klanten zijn! Dat het echt goed ging lopen sinds maart, ligt aan de cliënten die ik heb bij het kleinschalig wonen in Zeilberg. Daar kreeg ik toen een voet binnen de deur, toen men mij benaderde of ik voor een aantal bewoners de was kon verzorgen. En dat was wel fijn natuurlijk!”
Hoe ben je dan van start gegaan om klanten te vinden?
“Tja, in de zomer 2020 hebben we geflyerd in de Zeilberg, maar dat leverde niet veel werk op…”, denkt Hanneke terug aan de beginperiode. “Ook niet raar natuurlijk. De scholen waren dicht, dus heel veel mensen werkten thuis in plaats van op het werk. De kinderen waren thuis en die moesten opgevangen worden. Dan werd tussendoor ook de was gedaan, want dat ging dan in één moeite door. Die flyeractie heeft dus eigenlijk niets opgeleverd. Maar toen het leven weer enigszins open ging, werd het anders. Zoals gezegd kreeg ik in maart van dit jaar een aantal bewoners van de zorgboerderijen in Zeilberg als klant, maar ook anderen vonden mij. Bij ORO heb ik klanten, maar ook in Zeilberg op het kerkplein. Af en toe krijg ik ook wel werk vanuit De Nieuwenhof, van mensen die op kort verblijf gehuisvest zijn. En nu komen ook jongere mensen die een baan buitenshuis hebben, vaker met verzoeken om de was te verzorgen.”
En heb je daar industriële machines voor aangeschaft?
Hanneke lacht en zegt: “Nee hoor… mijn eigen machines staan in mijn eigen wasruimte, maar de machines waarmee ik de was doe voor de klanten staan in mijn werkruimte achter het huis. Ik heb een Samsung wasmachine die goed is voor maximaal tien kilo was per wastoer. Ook een droger heeft daar een plek gevonden, net als een strijkplank met een stoomstrijk-unit. Dus de strijk gebeurt gewoon met de hand! Vooralsnog kan ik daar prima mee uit de voeten, maar als het allemaal heel erg veel gaat worden qua klanten, dan kunnen we altijd nog uitbreiden of met grotere machines gaan werken.”
We hebben je bestelauto al zien rijden. Betekent dat dat je de was op gaat halen en thuis brengt?
“Inderdaad”, gaat Hanneke verder, “ik heb twee wisseldagen. Op maandag haal ik de was op, die wordt gewassen, gedroogd en gestreken op dinsdag en woensdag. Op donderdag ga ik de was, die dan dus eigenlijk geen was meer is, maar schone kleding, beddengoed, etc., weer bij de mensen terugbezorgen. Dan neem ik meteen weer de was mee, die gewassen, gedroogd en gestreken wordt en dan gaat die op maandag weer terug. En zo gaat dat dan door. Maar er zijn ook mensen die de was komen brengen en dat kan natuurlijk ook. Het is zelfs zo dat er mensen zijn die met de natte was bij mij komen om die dan in de droger gedroogd te krijgen en dat kan ook. Eigenlijk is alles mogelijk! Gewassen kleding of beddengoed laten strijken is ook mogelijk… En als dat gewenst is, kan altijd afgeweken worden van de genoemde vaste wisseldagen. De klant vraagt en ik draai…!”
En raak je nooit wat kwijt?
“De was die ik ophaal moet gelabeld zijn en anders label ik die zelf. Het moet duidelijk zijn wat van welke klant is. De was wordt voor particuliere klanten per klant gedaan, maar voor de bewoners van de zorg bijvoorbeeld, moet ik om het betaalbaar te houden wel wasgoed samenvoegen. En ook dan mag het niet zo zijn dat er spullen door elkaar raken! Het drogen gebeurt in principe aan hangers of aan de lijn. Ondergoed en sokken gaan in de droger, maar het overige gewassen goed wordt hangend gedroogd.”
Kunnen de mensen ook bij je terecht met spullen die gestoomd moeten worden?
“Nee, nee, dat niet. Daarvoor moeten ze echt naar de stomerij. Ik strijk wel en een broek persen, daar draai ik mijn handen ook niet meer voor om. Ik had dat nog nooit gedaan, maar oudere mensen hebben nog wel eens broeken met zo’n strakke vouw in de pijpen. Dan brengt YouTube uitkomst!”, lacht Hanneke.
Krijg je je dagen gevuld met het was- en strijkwerk?
“Nou, ik heb mijn handen vol, hoor! Behalve het was- en strijkwerk doe ik ook de administratie van het bedrijf van Jan. Facturen, offertes, dat is ook mijn werk. Dus ja, ik heb best wel wat werk, maar gelukkig kan dat ook als de machines draaien! De jongste gaat sinds dit schooljaar ook naar school en zo krijg ik wat meer ruimte. En dat is wel nodig ook, want ik doe het allemaal alleen. Dat vind ik ook helemaal niet erg, alleen is het wel een probleem als we eens op vakantie willen gaan. Ik kan de klanten niet met de vuile was laten zitten, natuurlijk. Afgelopen zomervakantie zijn we eigenlijk niet weg geweest voor een langere periode. Het waren steeds een paar dagen, die ik in kon ruimen door de was heel snel aan kant te werken. We hebben een camper en dan konden we gelukkig toch enkele malen een paar dagen met de kinderen even weg van huis.”
Dus wat hulp in de vakantie om een keer een week weg te kunnen, is altijd welkom?
“Ja, zo heb ik er nog nooit over gedacht, maar als er iemand zegt dat er een week het werk overgenomen kan worden en ik zou er goed afspraken mee kunnen maken, dan zou dat wel een oplossing kunnen zijn!” lacht Hanneke.
Nou mensen, misschien is er iemand die zegt: “Och voor een week of voor twee weken wil ik dat wel doen”… Meld je bij Hanneke, zou ik zeggen!
Was je met Witte Reus, wast een berg, kost een beetje?
Lachend reageert Hanneke: “Ik was natuurlijk met ongeparfumeerde zeep. Er zijn mensen die allergisch zijn voor gepar-fumeerde zeep en dan moet je die niet gebruiken, natuurlijk. Maar ik verkoop ook wasparfum en desgewenst doe ik daar wel wat druppels bij de was. Trouwens, ik doe de was zo hygiënisch mogelijk. Zo draag ik handschoenen om mezelf te beschermen, maar ook om contact met de was van de klanten te voorkomen.”
Hanneke haalt enkele tientallen wasparfumstaaltjes en ik ben al snel verkocht. Er zit er een bij…, nou als de badlakens bij mij thuis met zo’n geurtje uit de kast gehaald kunnen worden… heerlijk! Een flesje gaat mijn zak in en met een Tikkie is er snel betaald!
Nog even echt kennismaken met dit echtpaar, want in Zeilberg weten we graag met wie we te doen hebben… Kunnen jullie even vertellen of jullie echte Zeilbergers van geboorte zijn?
Dat willen ze wel en dan horen we dat ze pas twee jaar aan de Zeilbergsestraat wonen en daarvoor in de Houtenhoek woonachtig waren. Jan komt uit Ommel en Hanneke komt van de Neerkant. Hannekes moeder is wel een Zeilbergse. Een aantal jaren nadat ze elkaar in de Apollo in Zeilberg hadden leren kennen, zijn ze uit in de Houtenhoek gaan wonen. Voordat ze uiteindelijk hun woning vonden aan de Zeilbergsestraat, hadden ze al twee andere huizen bekeken, ook in Zeilberg. Maar daarvoor waren ze steeds te laat.
Nu we dat ook weten, krijgen we nog even de kans om in de werkruimte te kijken. Hanneke vertelt dat het eigenlijk best nog iets ruimer mag en er zijn ook plannen om een muur te doorbreken. “Maar dan moet Jan eerst nog wat uitruimen”, lacht ze.
Een bijzondere service is het toch wel, maar er is wel degelijk behoefte aan! Mensen zijn vaak druk met werk en een huis-houdelijke hulp vindt iedereen dan gewoon. Maar een hulp bij het was- en strijkwerk zie je nog niet veel. Toch denken we dat Hanneke in een geweldige behoefte kan voorzien! We wijzen mensen die diezelfde gedachte hebben dan ook graag op de website, waar ook de mogelijkheden en prijzen te vinden zijn: www.wasenstrijkservicezeilberg.nl
Als u zelf geen tijd heeft om uw kleding te wassen en of strijken, dan kunt u altijd bij ons aankloppen. Of dit eenmalig of regelmatig is, wij helpen u graag een handje!
Nadat we Jan en Hanneke bedankt hebben voor de gastvrijheid en het verhaal, gaan we huiswaarts, maar niet voordat we het nog even over deze bijzondere job hebben gehad. Veel succes, Hanneke! Het is je van harte gegund om een succesvolle toekomst tegemoet te kunnen gaan!