‘Van je passie je beroep maken; ik wil niet terugkijken en zeggen had ik toen maar…’

Deze maand fietsen we in een ferme wind het spoor over, de Hanenbergweg op, richting Anne Peters. Anne is per 1 oktober 2019 begonnen met haar dagopvang voor honden. Wij van de redactie vonden het wel een gesprekje waard. Zeker nu de carnavalsvakantie weer in zicht komt. Veel mensen trekken er dan op uit om op de lange latten te gaan staan, in Oostenrijk of zo. Of men wil toch lekker carnaval vieren in het dorp. Maar…, waar blijf je met de hond? Je wil toch een mooie en goeie plek! Tja, en Zeilberg is toch het mooiste plekje van de Peel. Dus daarom gaan we eens kijken bij Anne. Met blossen op de wangen komen we bij Anne aangewaaid. Eens kijken wat ze te bieden heeft voor onze trouwe viervoeter.

Wie is Anne? Anne is 19 jaar jong, ze woont nog bij haar ouders. Zij hebben genoeg plek om hun dochter vooruit te helpen met haar droom. Als je veel van dieren houdt, zoals Anne, en altijd al je beroep hebt willen maken, om met dieren te werken, is het fijn als je ouders je de kans gunnen die droom te verwezenlijken. Eerst heeft Anne een opleiding met paarden gevolgd. Na het behalen van haar diploma, heeft ze toch besloten om verder te gaan met een opleiding voor honden. In Barneveld heeft ze haar papieren gehaald voor het fokken, gezondheidscontroles en bedrijfsleider voor honden- en kattenopvang. Haar hart ligt meer bij honden, vandaar dat ze niet voor een kattenopvang gekozen heeft.

Heb je alles al zoals je het wilt hebben? “Nee nee,” zegt ze met een lach. “ik kan nu alleen nog maar overdag honden opvangen, maar in de toekomst wil ik misschien ook overnachtingen gaan doen. Nu heb ik ook alleen nog maar buitenverblijven met een hondenhok. En in de toekomst wil ik wel echt binnenhokken, zodat de honden naar binnen en buiten kunnen als ze het willen. Niet alleen een hokje waar ze in kunnen liggen. Veel honden liggen toch bij de mensen binnen. Dat zou ik ook graag aan kunnen bieden. Maar dan moeten er eerst nog meer klanten komen…”, zegt ze er lachend achteraan. Tja dat snappen we, je kunt een grote investering doen, maar als je nog niet zeker weet of het gaat lukken… Maar plannen zijn er in overvloed; ze weet haarfijn uit te leggen hoe ze het wil. Er moeten niet veel honden bij elkaar in een verblijf. Het moet wel te verdelen zijn, zodat er geen twee dominante honden bij elkaar hoeven te zitten. Met grote binnenhokken, zodat ze binnen ook bewegingsvrijheid hebben. Overdag kunnen de honden zelf naar buiten of binnen wat ze willen. “Het liefst”, zegt Anne, “zou ik nu twee afdelingen klaar maken. Als het dan goed loopt kan ik uitbreiden naar zes afdelingen, waar dan een x-aantal honden per afdeling in kunnen.

Hoe werkt het als ik overdag een hond kom brengen? “Je kunt je hond vijf dagen in de week brengen in de ochtend tussen 7.00 en 8.30 uur. Ophalen in de avond kan tussen 17.00 en 18.30 uur. Op dinsdag en vrijdag werk ik elders. Dan kan de hond ook gebracht worden, maar wel om 6.00 uur in de ochtend. En natuurlijk in overleg kunnen er altijd andere afspraken gemaakt worden. De kosten voor dagopvang bedragen 10 euro per hond, ongeacht of de hond groot of klein is. Er zijn wel voorwaarden: de hond moet wel de jaarlijkse entingen gehad hebben. Ook kan ik aan huis komen om de hond uit te laten. Deze prijs varieert naar gelang de afstand die ik moet rijden om op locatie te komen. In drukke tijden of vakanties kun je er voor kiezen dat ik de hond 3x per dag uit kom laten, zodat deze toch in zijn vertrouwde omgeving kan blijven.”

En ‘fokken’ hoorde ik je ook zeggen toen je over de opleiding vertelde. Doe je daar wat mee? “Ja, ik heb in 2019 één nestje gehad en wil het ook bij hobbymatig laten. Dit nestje was een kruising, Deze zijn toch sterker, zegt men en als je echte rashonden gaat fokken, dan zit je met stambomen. Er zitten zoveel voorwaarden aan!” We gaan eens buiten kijken, hoe het er nu uitziet.

Eerst maken we een wandeling door de wei met op de achtergrond het geluid van de snoeiwerkzaamheden. Er wordt weinig gezegd, want we verstaan elkaar toch niet. Maar al snel zien we de honden zitten en horen we ze blaffen. Kwispelend kijken ze Anne aan. Ik moet even aan de musical Annie denken: Een klein, maar dapper meiske, met een eigen wil. Die niet terug wil kijken en denken ‘had ik toen maar…’. Anne wil, nu ze jong is, actie ondernemen. Het verschil met de musical is alleen dat de honden trouw Anne aankijken door het hekwerk. Kwispelend en blij om het baasje te zien. Iedere hond wil op zijn manier de aandacht. Dat ziet er mooi uit. Dat wil zeggen dat ze goed is voor haar viervoeters. Maar inderdaad er moet nog wel wat gebeuren. Het is te zien dat Anne nog in de opstartfase zit. De verblijven zien er netjes uit, maar ik snap wel dat ze meer wil creëren dan wat het nu is.

De snoeiwerkzaamheden zijn gestopt, zodat Anne me op de terugweg kan uitleggen hoe ze het wil hebben. Nu hebben we er tenminste beeld bij. Er is voldoende plek voor de hond; dat is een ding wat zeker is. We hopen zeer zeker dat het haar allemaal gaat lukken. De passie is er zeker wel. Ik heb geen hond, maar als we er een zouden hebben, dan kon die met een gerust hart naar Anne.

We wensen je veel succes, en hopelijk komen er honden naar je toe deze zomer. Of was deze slogan van Veronica? In ieder geval, bij jou kunnen ze ook in de herfst, winter of lente komen. Bedankt voor de gastvrijheid en natuurlijk de koffie. Oh ja, koekjes sloegen we dit keer maar af, want het is nu januari en dan moeten we massaal lijnen. Anne, hopelijk heb jij in 2020 veel honden aan de lijn!

De gegevens van Anne zijn: Tel. 06-12444795. Facebook: Honden dagopvang Peters Email: hondendagopvangpeters@outlook.com