“Iederein du mee niemes nie mawwe; dees carnaval veurop mi Prins Schawwe!”

Zaterdagavond 16 november had ik al even heel kort kennis gemaakt, maar zondagavond waren we uitgenodigd om onder het genot van een kopje koffie nader kennis te maken met Jeroen van Dam. Vanaf nu beter bekend als Prins Jeroen d’n Uurste van het Pottenbakkersrijk. Nou heb ik al een paar keer een interview gedaan met de nieuwe prins van De Pottenbakkers, maar dit was de eerste keer dat er geen koffie was! Nou ja, ik ben niet zo kieskeurig. Met een kopje thee lukt het ook wel. Wie is prins Jeroen? Tot gisteren was hij beter bekend als Jeroen van Dam (ook wel ‘schawwe’ genoemd), de 39-jarige zoon van Annie en Bert van Dam van de Legerweg. Samen met broer Ramon, geboren en getogen in Zeilberg dus. Jeroen werkt al 17 jaar bij Jetstone waar hij met name de eindcontrole uitvoert. Een van de tips was dan ook dat hij graag een frietje eet van de prinses, maar dat die friet dan wel op zijn eigen aanrecht gesneden moest zijn. Elf jaar geleden trouwde Jeroen met Linda van den Heuvel (38 jaar) uit de Houtenhoek. Linda werkt in de weekenden bij De Snackbar, lunch and dinner. Samen heeft het prinsenpaar twee kinderen: Amy van 9 en Milou van 6. Onze prins is erg sportief (of was het in ieder geval). In het verleden heeft hij heel lang aan taekwondo gedaan en hij schopte het daarmee zelfs tot het Nederlands Kampioenschap! Ook heeft hij nog een tijdje het derde elftal van ZSV versterkt, maar zijn voorkeur ging toch echt uit naar de echte professionals. Een tijdlang was er in het weekend geen ruimte voor iets anders dan voetbal (Duitse, Engelse en Nederlandse competitie). Hij had een vaste vriendengroep, waarmee hij alle wedstrijden van PSV bezocht, zowel thuis als uit en zelfs Europees. De laatste jaren is dat minder geworden, onder andere omdat het lastig te combineren is met een andere hobby: darten. Vierentwintig jaar lang speelt hij al competitie en is hij vaste reserve van het Dorpscafé in Neerkant. Ook organiseert hij vier keer per jaar een dartstoernooi bij Jetstone.

Enige tijd geleden nam hij het initiatief om een dartstoernooi te organiseren met de Wik en dat is inmiddels traditie geworden. Maar ook bij het darten trekken de professionals: Drie keer heeft hij het Wereldkampioenschap Darts in Londen bezocht. Die uitstapjes doet hij vooral samen met zijn beste maat, Toon van de Wallen (ook wel bekend als ‘Lang Hert’). Londen is sowieso wel favoriet, ook bij Linda, maar met Toon heeft hij als doelstelling om elk jaar een ander land te bezoeken. Hij koestert inmiddels mooie herinneringen aan onder andere Stockholm, Riga en Praag, dus dat lukt al aardig. Wanneer en hoe werd je benaderd? Jeroen: “Het laatste weekend van de vakantie waren we in Plopsaland, toen Linda via Messenger een berichtje kreeg van Peter Otten. Hij vroeg mijn telefoonnummer.” Linda: “Ik zei nog voor de grap: ik denk dat je prins wordt.” Jeroen geeft toe dat dat inderdaad het eerste was wat hij dacht en waar hij toch wel van schrok. Na de vakantie kwam de ‘officiële’ vraag. Hoewel hij het gevoel had dat hij niet kon weigeren, wilde hij er toch even over nadenken en overleggen met zijn ouders. Zijn moeder is erg ziek en hij wilde weten hoe zij er tegenover stonden. “Daarna zijn we naar Linda’s moeder gegaan, want we hebben wel een oppas nodig. Toen iedereen positief had gereageerd, konden we volmondig ‘ja’ zeggen”, vertelt Jeroen. Dan begint er een spannende tijd waarin van alles geregeld moet worden en dingen besproken moeten worden. “Dat was soms wel eens moeilijk te organiseren. We hebben een keer afgesproken in de werkplaats van Peter Otten; auto binnen gereden en deur dicht…”, lacht de prins. Hoe heb je je eerste optreden ervaren? ‘’s Middags hebben we het de kinderen verteld. Die reageerden gematigd enthousiast. Vrijdag hadden we al een verrassing aangekondigd en vooral Amy was toch wel een beetje teleurgesteld dat de verrassing geen ‘Center Parcs’ was. Maar het feit dat ze op carnavalsmaandag jarig is, terwijl papa prins is, maakt wel heel veel goed! Ook mijn vader hebben we zaterdag pas ingelicht. Ik weet niet of hij anders zo lang zijn mond had kunnen houden”, lacht Linda. Het paar was niet echt gespannen voor het prinsenbal, maar keek er wel naar uit. “Het etentje met het bestuur vond ik veel spannender”, vertrouwt Jeroen ons toe. Eindelijk zou er een einde komen aan ‘het grote geheim’. Ze wisten wel dat er niet zoveel mensen van de ‘bellijst’ zouden komen. “Velen hebben kleine kinderen en als je dan zo laat op de avond wordt gebeld, kan ik me voorstellen dat je niet kunt komen”. Maar de mensen die er waren, waren heel enthousiast. “Het leek wel een bruiloft”, volgens Linda. Ook na het prinsenbal was het nog lang onrustig op de Berkmortel, wat resulteerde in een kort nachtje.

Waar kijken jullie het meest naar uit? Jeroen: “We hebben geen ervaring in carnaval vieren met De Pottenbakkers, dus we laten het maar op ons af komen. We kijken erg uit naar de recepties van de collega-carnavalsverenigingen, omdat we enkele andere prinsen persoonlijk kennen. Natuurlijk kijken we ook erg uit naar onze eigen receptie en we hebben heel veel zin in de Zeilbergse optocht. (Hopelijk houden we het dan droger dan vanavond). Maar mijn allergrootste wens is dat mijn moeder dit allemaal nog mag meemaken. We verheugen ons er in ieder geval op, om met deze hechte carnavalsgroep een mooie band te creëren.” Het was lang gezellig, maar toen we zagen dat de oogjes steeds kleiner werden, hebben we het gesprek toch maar beëindigd. Er komen nog genoeg dagen om bij te kletsen. Nu maar even bijkomen van het enerverende weekend. Morgenochtend moeten de meiden weer naar school en begint het gewone leven weer. Althans, voor een paar weken. Want er staan de komende tijd alweer verschillende activiteiten gepland voor het nieuwe prinsenpaar. Wij wensen het hele prinsengezin ontzettend veel plezier. Geniet ervan en laten wij met z’n allen met ze meegenieten!