“Samen met prinses, een bierke en skepter ter hand, trots voorop als 55e door het Pottenbakkersland!”

In een mooi gevulde zaal De zwaan was zaterdag 17 november het prinsenbal. De buurtgenoten van Martien en Johanna hadden een mooie afsluiter voor het ex-prinsenpaar. Als ware fireman en firevrouw werd het prinsenpaar weer als gewone burger opgenomen door en in de buurt. Na dit mooi afscheid van prins Martien d’n derde en prinses Johanna, werd er snel overgegaan tot de orde van de dag(avond)… wie wordt de nieuwe heerser over het Pottenbakkersrijk? Met een mooi filmpje werden we rondgereden door Zeilberg. Er werd gezocht in alle straten en uithoeken van Zeilberg, op zoek naar de nieuwe heerser van het Pottenbakkersrijk. Na twee keer door de Breemortelweg te hebben gereden, zagen we de kersverse prins zich aankleden in het huis van de Adjudant. Natuurlijk zag je geen gezicht. De spanning steeg en ja hoor daar stond hij, Prins John d’n Eerste! Weliswaar stond hij zelf nog in de zaal, in zijn burgerkledij, maar samen met zijn prinses ging hij zich achter de schermen gereedmaken om als kersvers prinsenpaar voor de dag te komen om zich te laten bewonderen door het publiek. En een stralend paar kwam tevoorschijn! Met een brede lach op de gezichten. Lang tijd om te wennen was er niet. Er was immers een programma waar rekening mee moest worden gehouden. Zo wilde de vorst natuurlijk de lijfspreuk van onze prins weten en die luidt als volgt: “Samen met prinses, een bierke en scepter ter hand, trots voorop als 55e door het Pottenbakkersland!” Na even in de zaal geweest te zijn om handjes te schudden met familie en vrienden die gebeld waren, kwam toch het eerste echte officiële moment. De bekendmaking van de Pottenbakker van het Jaar. Niemand minder dan Peter Bronstein was door de mensen van Zeilberg gekozen. Een eervolle en geweldige titel voor deze man. Zoveel als hij voor de verenigingen doet…! Dat mag met trots beloond worden! Prins John d’n Uurste reikte het pottenbakkersbeeldje uit en prinses Nancy reikte haar eerste bos bloemen uit, natuurlijk voorzien van de bijbehorende kussen. Daarmee was het Prinsenpaar officieel begonnen aan het carnavalsjaar 2018/2019. En niet zomaar een jaar want het betreft een jubileumjaar van de Pottenbakkers: het 55-jarig bestaan gaat gevierd worden. Er werd nog flink na gefeest in zaal de zwaan. Samen met het bandje The Rousers was het een mooi feest dat doorging tot in de kleine uurtjes. Naderhand konden familie en vrienden nog bij John en Nancy op de koffie, soep en broodjes. En werd er gezellig na gekletst over de avond. Om 5.00 uur ging het licht uit en konden ze genieten van de rust. Even konden ze weer gewoon John en Nancy zijn. Even, want het daglicht liet niet lang meer op zich wachten en er zou zomaar eens iemand binnen kunnen komen vallen om te feliciteren.
Overigens is het prinspaar dit jaar niet geraden. Vorst Ronald maakte wel een zweetmomentje mee, toen hij worstenbroodjes ging kopen bij van Rijsingen en daar Anke Meulendijks via haar telefoon hoorde zeggen dat ze dacht dat John en Nancy het nieuwe prinsenpaar zouden kunnen vormen.

Maar we zullen eens kennis gaan maken met John en Nancy!

John Bennenbroek is 44 jaar oud en geboren en getogen in Zeilberg. Zoals in de eerste hint werd beschreven. Nancy Bennenbroek-Loomans is 42 jaar oud en afkomstig uit Asten. Samen hebben ze twee kinderen Loes (15) en Thijs (14). Het gezin woont in het ouderlijk huis van John, aan de Breemortelweg in Zeilberg. John werkt in Lierop als bedrijfsleider bij een biogasinstallatie. Hobby’s zijn er niet echt: “Ik ben vooral veel werken. Maar er zijn wel dagen waar ik echt rekening mee houd en waarop ik thuis wil zijn. Deze dagen zijn carnaval, 9Zero en Zeilberg kermis. Deze dagen wil ik zeer zeker meemaken om feest te vieren! Loes en Thijs handballen bij de Sprint en John en Nancy gaan graag naar wedstrijden kijken. Nancy is net geslaagd als rijinstructeur en is bezig om haar eigen rijschool op te zetten. “Rijschool Nancy”!

Wanneer was het eerste contact met het prinsenkiescomité? “Op 14 juni werd er al contact gelegd. Ik werd gebeld” zegt John, “met de vraag of ik prins van de Pottenbakkers wilde worden. Ik zei: ‘Dat doet Nancy niet!’, maar nadat er drie kwartier op Nancy in was gepraat, was ze toch om, en werd er een ‘GO’ afgegeven. Over en weer werden nog de nodige gesprekken uitgewisseld, maar de kop was eraf. Wij worden dit jaar de heersers van de Pottenbakkers!” Maar er werd wel een voorwaarde gesteld… Sander Hoeben moest John’s Adjudant worden. Ex-prins Sander, die de klappen van de zweep al kent, was meteen om en stemde toe.

Maar wat weinig mensen weten, is dat dat het jaar daarvoor al was afgesproken tijdens het vorige prinsenbal. John had de steek van Sander opgezet en er werden foto’s gemaakt en rondgestuurd in de familie met als bijschrift: “Dit is de nieuwe prins, jullie moeten ook komen…!” Het was een mooie grap die in de familie geweldig werd ontvangen. Maar John die niet op zijn achterhoofd gevallen is, zei meteen: “Als ik ooit prins wordt, dan wordt jij mijn adjudant!” “Natuurlijk…,” reageerde Sander “dat is gezellig!” John: “En zie: één jaar later is het al zover! En een man een man, een woord een woord. Mooi om zo’n vrienden om je heen te hebben. En de voorbereiding samen te mogen meemaken.” Er werd dan ook al in juli een afspraak gemaakt om een steek te laten maken. Dus ze waren er op tijd bij. Maar aan de steek ontbreekt toch nog een dingetje. Je zou zeggen, ze hebben tijd genoeg gehad, maar ja een kleinigheidje blijf je houden. Kleinigheidje…, Prinses Nancy haalt het woord scepter en steek nogal eens door elkaar! Ik zal het maar vast zeggen, prinses Nancy, de steek staat op het hoofd en de scepter hoort in de hand van de prins. Verdwijnt deze laatste op de een of andere manier, dan hangen daar consequenties aan vast! Zo kan degene die de scepter heeft bemachtigd van de prins een vaatje bier of barbecue eisen. En pas na toezegging daarvan, krijg je hem terug. Dus nog een keer: • Scepter in de hand • Steek op het hoofd

Was het moeilijk om het geheim te houden?

“Nee, helemaal niet”, zegt Nancy. “Niemand verwachtte het van ons, maar het was wel fijn om het geheim met Adjudant Sander en zijn vrouw Sally te kunnen delen.” De vrijdag voor het prinsenbal moesten ze naar een verjaardag en daar zagen ze wel tegenop, omdat ze wisten dat daar over de carnaval gesproken zou worden. Maar er werden allemaal namen geroepen en daar gingen we gewoon in mee. Dus dat was ook een mooie meevaller. Pas zaterdag avond hebben ze het tegen de kinderen gezegd. En die reageerden zo: Loes: “Naaiballen! Waarom hebben jullie dit niet verteld?!” Thijs: “Waarom doen jullie dat?? Pffffffffff…, ik ga wel met mijn vrienden weg.”

De kinderen waren daarna wel enthousiast maar konden het nog niet echt bevatten. Ze moesten het even laten bezinken. Maar de zondag na het prinsenbal genieten ze met volle teugen.

Wat verwacht je van het prinsenjaar?

John: “Er zijn geen verwachtingen, het komt zoals het komt. Maar het prinsenbal was al zo gezellig, we merkten wel dat we geleefd werden. En iedereen was zo enthousiast. Alles wat er voorbij komt in het jaar, zal gewoon leuk worden!” Waar kijken jullie naar uit?

De receptie en de optocht lijkt ze beiden wel echt het hoogtepunt. Het prinsentreffen in Roermond lijkt ze ook een mooie ervaring, maar dat is geen activiteit van De Pottenbakkers. “We gaan ervan uit dat we daar wel komen!”, zeggen ze beiden met een lach.

Loes en Thijs wat verwachten jullie?
“Niet veel anders dan andere jaren. In Zeilberg willen we wel mee op de carnavalswagen. Och het zal wel een feestjaar worden.”

Prins John en prinses Nancy sluiten af in de hoop dat er dit jaar wel jeugd mee wil doen in Zeilberg. “Dat lijkt ons wel heel mooi om met de jeugd carnaval te kunnen vieren. Dus hopelijk zien we jullie tijdens carnaval!”

Het zal een mooi jaar worden voor dit gezin. Geniet er samen van en maak er een mooi fistje van. Voor je het weet is het weer voorbij en denk je: “Nu al afgelopen…? We zijn net begonnen!”

Alaaf en laat het op je af komen en hartelijk gefeliciteerd namens de redactie van het Kontakt.