Zeg het met bloemen

We hadden via Facebook vernomen dat Susan van Gog aan huis begonnen is met bloemboeketten en bloemstukken maken. Zeilberg is weer een ondernemer rijker. Mooi om een in gesprek met, aan te wijden. Dus deze maand rijden we naar Hagelkruisweg 48. Vriendelijk worden we welkom geheten. En als we willen gaan zitten zie ik daar een mooie kerkbank uit de kerk van Zeilberg staan. Dat is toch een mooi aandenken. Ik baal er nog van dat ik er geen op de kop heb weten te tikken. Maar daar komen we niet voor. We komen voor Susan haar grote hobby en werk de bloemen. Eerst zullen we Susan even voorstellen. Voordat Susan trouwde heette ze Bennenbroek. Maar dat is al enige tijd geleden. Sinds een jaar woont ze samen met haar partner Patrick en hun 2 zonen aan de Hagelkruisweg. Susan is na de middelbare school naar de tuinbouwschool in Roermond gegaan. Daar heeft ze de richting bloemschikken gevolgd.


Susan vertelt: “Ik was als kind al met bloemen bezig. Bij ons thuis langs de slootkant stonden altijd bloemetjes, die was ik al aan het plukken waarna ik er bloemstukjes van maakte. Dus de keuze voor bloemschikken was heel bewust. Na mijn opleiding ben ik al snel begonnen bij “Bloemenhuis Zeilberg.” De klik met Carin was heel goed. We hebben altijd fijn samengewerkt. Door omstandigheden ben ik er een jaar tussenuit geweest, maar bij terugkomst sloot Carin al snel de winkel. Dit vond ik erg jammer. In tussentijd ben ik in Someren bij een bloemenzaak begonnen, waar ik ook altijd met veel plezier gewerkt heb. Het contact met Carin is altijd gebleven. En na een half jaar begon ze in Deurne een bloemenzaak “Bloemen bij Carin”, ik dacht ‘dat is fijn, daar kan ik misschien wel weer een baantje krijgen’, maar helaas, Carin wilde zonder personeel aan de slag. Maar dat heeft niet lang geduurd: het werd druk en snel stond ik bij Carin te helpen. Totdat ze opnieuw de winkel sloot, omdat ze Clouds over ging nemen. Toen is bij mij eigenlijk het balletje gaan rollen om voor mezelf te beginnen. Ik werd met regelmaat gebeld door klanten van Carin of ik iets kon betekenen om een boeket of bloemstuk te maken. Heel fijn dat mensen mijn werk kunnen waarderen, maar ik moest ook ergens bloemen vandaan halen. En om zomaar zwart wat te gaan werken, was ook niet mijn insteek. Dus na veel wikken en wegen, heb ik de stoute schoenen aangetrokken en in april 2017 heb ik me ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Zo kan ik zelf de inkopen op veilingen doen, en sta ik ook niemand in de weg door zomaar aan huis wat bij te klussen. Want dat gaf voor mij ook geen fijn gevoel. Als ik iets doe wil ik het wel goed doen!”

Werk je full time met de bloemen?

“Nee, ik werk twee of drie dagen in de week bij Formido in Beek en Donk. De andere dagen kan ik op bestelling bloemstukken of boeketten maken. Vaak bellen mensen ook op, om voor een paar dagen later een boeket te bestellen. Ik kan ook niet een uur later een boeket klaar hebben. Ik heb geen voorraad qua bloemen. En als ik aan het werk ben, heb ik geen tijd om even naar de veiling te gaan. Maar degene die bellen, weten dat over het algemeen wel.” Vandaag heeft ze verschillende bestellingen lopen; er liggen tien stukken klaar om bezorgd te worden. Het ziet er mooi en vers uit. “Ja,” vertelt Susan er maar meteen bij, “deze mensen hadden zelf vazen en schalen meegenomen. Daar heb ik een stuk op gemaakt. Ook dat is geen probleem. Ik moet de schalen ook kopen. Dus als mensen iets hebben staan, is het zeker geen probleem dat ze het afgeven.” Maak je alles op bestelling qua bloemen?

Als mensen duidelijk doorgeven wat ze willen, kan ik het maken. Ik maak alles, van bruidsboeket tot grafstuk, maar ook een mooi boeket met seizoensbloemen. Verder werk ik met kunstbloemen als mensen dit willen. Op boomstronken, etagères, mandjes, ja eigenlijk gewoon alles. Ik hanteer geen vaste prijzen, dat kan niet met bloemen. Tijdens Moederdag, Valentijn en al dit soort dagen, moet ik de bloemen ook duurder inkopen. Dat geldt voor mij hetzelfde als bij een bloemenzaak. Ook bezorg ik aan huis. Dit natuurlijk wel tegen een vergoeding. Ik kan niet gratis naar Helmond rijden met een boeket van 15 euro.”

Vroeger was op tv de reclame, “Zeg het met bloemen”. Deze slogan kan voor Susan zo doorgaan. Wat een enthousiasme en spontaniteit straalt ze uit. Ze heeft echt passie voor bloemen. We kunnen wel een dag blijven zitten en dan zijn we nog aan het kletsen over bloemen en planten. Ze heeft ideeën genoeg, mooi om te zien.

O ja, we zouden nog willen weten of je ook workshops geeft?

“Dat staat nog een beetje op een laag pitje, als het een klein groepje is kan ik het plaatsen. Op locatie bij een buurtvereniging zou kunnen. Maar het liefst nu nog hier een beetje in de omgeving. Als er een vriendinnengroepje contact opneemt, sta ik hier natuurlijk voor open. Vanaf vier personen kunnen we een leuke avond organiseren. Maar ik ben nog zoekende hoe we dat kunnen invullen. Wie weet hoe het over een jaar gaat. Wil je graag bij Susan een boeket of bloemstuk bestellen, dan kun je contact opnemen via tel. 317480, mobiel 06 812 51 446 of via mail: fam_van_gog@hotmail.com Na een gezellig gesprek nemen we afscheid van Susan. Nog even kijkend naar de bestellingen die klaar liggen om naar de klant gebracht te worden, doe ik ook maar meteen een bestelling van twee boeketten. Susan, we hopen dat je via dit ‘In gesprek met’ wat extra boeketten mag maken. Daar is het tenslotte toch ook weer goed voor. Aan je inzet en enthousiasme zal het niet liggen. Je boeketten zagen er fantastisch uit. Ze hebben lang op de tafel gestaan. Dat zegt toch iets over de versheid en kwaliteit van de bloemen.