Stevige windvlagen joegen vele regendruppels diagonaal door de straten. Een mooie zaterdag om binnen te genieten van een prima carnavalsprogramma! En dat kon afgelopen zaterdag op twee momenten in Den Draai in Zeilberg. ’s Middags stond bij de jubilerende Pottenbakkers de traditionele 55plus-middag op het programma en ’s avonds vond daar het Stampenbal plaats. De programma’s van beide activiteiten kenden nogal wat overeenkomsten, dus van kwaliteitsverschil kon geen sprake zijn. Toch was er één opvallende discrepantie: de middag werd prima bezocht en de bezoekers hadden een topmiddag, de avond daarentegen, trok amper belangstellenden en daardoor was het moeilijk de toch wat troosteloze sfeer om te zetten in gezelligheid. “Wat moeten we dan doen om de mensen weer naar toch mooie avonden te trekken?”, vroeg de penningmeester van de jubilerende carnavalsstichting zich zuchtend en volkomen terecht af.

Door: Martien van Rijt

De Ouderenmiddag, of de 55plus-middag, zoals die tegenwoordig uit respect genoemd wordt, is een traditie bij de Pottenbakkers. Zeilbergse senioren worden dan uitvoerig verwend met gratis koffie of thee met vlaai, in de pauze roggebrood met zult of katenspek, gesponsord door de lokale middenstand en een programma om ‘u’ tegen te zeggen, verzorgd door plaatselijke en door ‘ingevlogen’ artiesten. Zang, dans, sketch en klets, om het op een andere manier samen te vatten.
Zo blijken de dansmarietjes van de Pottenbakkers onuitputtelijk te zijn, ondanks het hoge tempo waarin hun dans gebracht wordt. Gedurende de middag en avond fungeerden ze ook nog eens als ‘walk-on-girls’ en een enkeling werd ingezet tijdens de sketch van oud-prinsen en -prinsessen. De jongere uitgave, de dansmarietjes van de Mini Soos, doet niet voor de groten onder: met gezichten waarop het genot en de dansvreugde viel af te lezen, dartelden ze strak georganiseerd over het podium. En alsof dat nog geen energie kostte, werd aansluitend het gouden jubileumlied gezongen. Getuige de vele vlaggetjes die voor het optreden uitgedeeld waren, is er ook vooraf veel energie gestoken in het mooie optreden!
Voor zang zorgden Lorenz van den Berkmortel en Martien van Rijt, Is dè wa en de BV’s. Oudere en spiksplinternieuwe nummers van de carnavals-cd’s werden vol overgave gebracht en bij elk optreden was er net iets meer dan alleen zang. Zo had Is dè wa ter inleiding van hun nummer over social media een komisch filmpje gemaakt waarin te zien was dat de schijnwereld die via internet wordt geschetst het uiteindelijk toch af moet leggen tegen de harde werkelijkheid. De BV’s zongen naast enkele van hun eigen nummers nog een medley van heerlijke, oude meezingers. En meezingen deden de ouderen! Het ging van de klokken van Arnemuiden, drempelloos naar het lekker kopje koffie van Rita Corita…

Quiz
De Prinsengarde had een heuse prinsenquiz in elkaar gezet. Met vijfenvijftig prinsen op het rad, was er keuze genoeg! Bij een tiental oud-prinsen werden vragen gesteld, waarbij de link amper te volgen was. Bij een vraag over oud-prins Thij Donkers bijvoorbeeld, kwam een vraag over Australië voorbij. De link? De boemerang is een Australisch werpwapen en Thij was tijdens zijn regentschap vaak sneller terug in de kroeg na een activiteit dan de chauffeur die hem zo keurig thuis had afgeleverd! Hij leek wel een boemerang!
Leden van de raad van elf lieten zien dat zelfs bierkratten als muziekinstrumenten gebruikt kunnen worden tijdens hun vertolking van de Krattenwals.

Kletsers
’s Middags lieten topkletsers als Frans Bevers en Jasper van Gerwen de mensen genieten van heerlijke kulverhalen en ’s avonds deed Hans Verbaarschot uit de Walsberg dat ook. Echte toppers in of vóór de ton… steeds vaker zie je de kletser zich buiten het ‘spreekgestoelte’ begeven, zodat ze zich wat vrijer voelen.
Familie en vrienden
Piggy en Polly lieten in een Boer zoekt vrouw-act blijken dat ze naarstig op zoek waren naar een flinke boer. Tot nu toe had hun zoektocht weinig opgeleverd en uiteindelijk legden ze zich daar maar bij neer. Hun verhalen lardeerden ze met passende liedjes. Daarnaast werd het prinsenpaar nog getrakteerd op de première van de videoclip behorende bij het door familie en vrienden op de carnavals-cd gezette nummer. De beelden waren gemaakt in de opnamestudio in Neerkant.

Op commando
Komische verhalen larderen met geweldige liedjes, deed Trio Nix Geloge ook! De zusjes Manders lieten samen met hun muzikaal begeleider zien dat ze zijn uitgegroeid tot een volwaardige amusementsgroep met kwaliteit in tekst en zang. Het trio mocht ’s avonds als sluitingsact verhalen over hun belevenissen in The States, waar ze op uitnodiging deelnamen aan een festival in Dallas. Slim werd het publiek meegetrokken in het optreden. De mensen zongen mee en uiteindelijk werden ze bespeeld: als gewillig voetvolk stonden ze op, gingen ze zitten en zwaaiden ze op commando! De vergelijking tussen het grote (fake) Amerika en het schóne Zailberg (wars van glamour en glitter) ging er natuurlijk in als koek en een dankbaar applaus viel het trio ten deel.

Verwennerij
In het slotwoord van prins John den Uurste was te horen dat hij, samen met zijn prinses Nancy, enorm genoten had van een geweldige dag. En ook hij vroeg zich hardop af waarom niet meer mensen de weg naar Den Draai gezocht hadden. Gratis entree, prima geluid én pure verwennerij door de beheerders, in de vorm van heerlijke stamppot, spek, worst en soep, naast een glaasje gerstenat of anderszins.