Zo’n honderdvijftig deelnemers kende de 4 mei-herdenkingsbijeenkomst in Zeilberg. Deze bestond als elk jaar uit twee gedeelten. In Den Draai was er pastoor Paul Janssen die een bijdrage leverde door een mijmering en ook een gebed uit te spreken. Daarbij noemde hij alle op het Zeilbergse oorlogsmonument genoemde gevallenen bij naam. Achtstegroepers deelden hun gevoelens bij 4 en 5 mei en koor Animato/VelaMonte zong enkele passende liederen. Rond half acht verplaatste de herdenking zich en vond die voortgang bij het oorlogsmonument aan de Hanenbergweg, waar toespraken, de kranslegging en passende koraalmuziek volgden.

Start in Den Draai
In het Zeilbergse gemeenschapshuis waren zo’n honderd deelnemers aan de herdenking. Sfeervol en ingetogen was hetgeen daar gebracht werd. Er was een moment stilte voor de vorige maand overleden Zeilbergse pater Martien van Ooij die in het verleden een aantal malen de viering voorging. Pastoor Janssen gaf het belang aan van het blijven delen van herinneringen aan en gedachten bij oorlogsgeweld en de bijbehorende slachtoffers: “Zoals een vallende druppel water in beroering brengt, zo worden mensen geraakt en in beweging gebracht door verhalen.”
Schoolkinderen deelden hun gedachten op een voortreffelijke manier en het koor Animato/VelaMonte zong passende liederen: Morning has broken en Song of Peace.
Op het podium stond een foto van Frans van de Mortel aan wie tijdens deze herdenking extra aandacht werd geschonken.

Voortzetting bij monument
Onder begeleiding van harmonie Excelsior, die met stille trom door de Zeilbergsestraat trok, gingen de aanwezigen naar het oorlogsmonument aan de Hanenbergweg. Daar was er een toespraak en werden verhalen voorgelezen over twee slachtoffers. Kleinzoon Hennie van de Mortel las het verhaal voor dat hoorde bij het slachtoffer dat dit jaar extra aandacht kreeg, Frans van de Mortel. Bij een granaataanvalh in De Kulert werd hij geraakt door een scherf. Een week later overleed hij aan de gevolgen daarvan. Werkgroeplid en spreker namens deze, Martien van Rijt, verhaalde over de verzetsheld Martien van den Eijnden, die na een sabotagedaad door de bezetters werd doodgeslagen. Namens de Gemeente Deurne sprak raadslid Nick Thijssen.
Er werden kransen gelegd door de familie Van de Mortel namens de nabestaanden, de dorpsraad en de werkgroep en Nick Thijssen namens het gemeentebestuur. Mevrouw Van Moorsel en veteraan Bas Schrama plaatsten een bloemstuk namens de Veteranen Brabant Zuid-Oost. Dat gebeurde onder een passende koraal, gespeeld door harmonie Excelsior. Basisschoolleerlingen noemden de namen van de gevallenen en plaatsten bloemen in de vazen bij het monument. Nadat Merel Cuppen op een voortreffelijke wijze The Last Post ten gehore had gebracht, volgde een indrukwekkende twee minuten durende stilte. Het Wilhelmus werd aansluitend gezongen en vervolgens werd afgesloten met het Zeilbergs Volkslied.
Na de herdenking volgde een informeel samenzijn in Den Draai waar zo’n honderddertig mensen bijeenkwamen. De koffie en cake werd hen door de dorpsraad aangeboden.

De werkgroep kon wederom tevreden terugkijken op een herdenking die tegemoet kwam aan de wensen van de vele deelnemers.