Voltijds onderwijs hoogbegaafde kinderen Deurne en omstreken.

Op dinsdag 5 april 2016 vanaf 19.30 is er een informatieavond over de Leo-klassen op Basisschool D’n Heiakker, Patrijs 33 in Deurne. In de Leo-klassen krijgen ca. zestig hoogbegaafde kinderen uit de regio Deurne, Helmond, Asten, Someren en omstreken vijf dagen per week onderwijs dat past bij hun manier van leren. Er wordt lesgegeven aan de groepen 3 t/m 8. De leerlingen krijgen naast het reguliere aanbod een uitdagend programma met onder meer vakken als Chinees, schaken, science, leren leren, en creatief denken. Ook komen er in het kader van de projectthema’s er regelmatig gastsprekers en worden excursies ondernomen. Komende periode gaan de leerlingen bv op bezoek bij een insectenfarm, tuinbouwbedrijven, een ijsboerderij en een stadsboerderij waar passend werk met begeleiding wordt geboden voor mensen met een specifieke zorgvraag.

Vaak wordt gedacht dat hoogbegaafde kinderen met gemak de basisschool doorlopen. Als je een hoog IQ hebt, kun je de stof toch moeiteloos aan? Toch ervaren veel hoogbegaafde leerlingen problemen op school. Hoogbegaafdheid is namelijk niet alleen meer of sneller denken, het is vooral ook ánders denken. Een hoogbegaafd kind kan over het algemeen veel informatie tegelijk verwerken, grote denksprongen maken, heeft een groot associatievermogen en is in staat is informatie op creatieve manieren te combineren. Dit betekent gek genoeg dat het kind op school vaak niet zal ‘leveren’ wat gevraagd wordt. Als het snelle en bijzondere denkproces van het kind niet wordt herkend, is de leerkracht onvoldoende in staat het kind te begeleiden op zijn of haar eigen niveau om zo het kind zich verder te laten ontwikkelen. Het onderwijs sluit dan niet aan bij hoe deze kinderen leren en dit leidt tot verveling, wegdromen, druk gedrag, onderpresteren en demotivatie. Ook sociaal-emotionele problemen komen veel voor omdat kinderen vaak hun interesses en enthousiasme niet met klasgenoten kunnen delen. Het Leo-onderwijs spreekt hoogbegaafde kinderen aan op hun talenten. Hierdoor bloeien ze op. Ze leren meer en makkelijker, ontwikkelen hun eigenwaarde door het opdoen van succeservaringen en leren beter samenwerken met andere kinderen. Het aantal aanmeldingen voor het Leo-onderwijs groeide dan ook de afgelopen jaren. Er is afgelopen jaar zelfs een derde Leo-groep gestart!.

Hebt u als ouder wel eens het gevoel dat er bij uw kind ‘niet uitkomt wat erin zit? Gaat uw kind met tegenzin naar school terwijl u zou verwachten dat het vrij gemakkelijk zou moeten kunnen leren? Is er weinig aansluiting bij andere kinderen of de leerkracht? Misschien is het vermoeden van hoogbegaafdheid al wel eens uitgesproken? Kom op 5 april om 19.30 uur naar de informatieavond van de Leo-klassen van Basisschool D’n Heiakker, Patrijs 33 Deurne. U kunt daar spreken met leerkrachten én met andere ouders. Namens Oudervereniging Parentes, die de continuïteit van het voltijds hoogbegaafdenonderwijs financieel garandeert, zullen daar ook ouders aanwezig zijn om ervaringen te delen en uw vragen te beantwoorden. Misschien is ‘de Leo’ precies wat úw kind nodig heeft om op te bloeien.

Mocht u deze avond niet kunnen, ook 25 mei wordt er nog een informatie avond georganiseerd. U bent in ieder geval van harte welkom.