Ton Michiels en echtgenote Christel, Prins en Prinses der Pottenbakkers


In een gezellig en volle Zaal De Zwaan in Zeilberg was het niet lang wachten op de bekendmaking van de nieuwe heerser in het Pottenbakkersrijk, maar natuurlijk moest er eerst een aantal plichtplegingen verricht worden die horen bij een Prinsenbal. Zo was er ruimte voor personele mutaties en een eerste blik op het programma Carnaval 2024. 

Maar het betrof vooral het terugblikken op twee carnavalsseizoenen: 2022 en 2023. Voor de tweede keer op rij namelijk, had covid ervoor gezorgd dat een prinsenpaar een dubbel programma moest draaien. Of, zoals met de woorden van prins Stefan, dat er een bonusjaar was toegevoegd aan het prinsdom der Pottenbakkers.

Afscheid

Tegen 21.15 uur was het moment van definitief afscheid nemen van het prinsenpaar Douven en hun Adjudant Jurgen. Die laatste kreeg als eerste het woord van Vorst Tom. Jurgen vertelde dat hij samen met het prinsenpaar, maar ook met zijn eega enorm genoten had van twee jaar carnaval in het Pottenbakkersrijk. “We kunnen nu met een goed gevoel terug om in Asten bij de Plekkers het carnaval weer op te nemen, maar het was te mooi in het Pottenbakkersrijk om er niet meer te komen. Jullie zullen ons dus ongetwijfeld nog tegenkomen tijdens de carnavalsperiodes!”, zo sloot hij zijn ambt af.

Prinses Bianca was de volgende die het woord mocht richten tot de aanwezigen: “Wat hebben wij genoten! Nog een keer bedankt aan alles en iedereen en jullie zullen ons zeker nog vaak zien!” 

De laatste spreker tijdens dit ‘afscheidsblok’ was natuurlijk Prins Stefan zelf. Hij genoot duidelijk van dit laatste optreden en zijn aanstekelijke enthousiasme had nog altijd niet ingeboet. Na een luide groet richting de aanwezige Pottenbakkers en Pottenbakkerinnekes die al net zo luid teruggroetten vanuit de zaal, keek hij nogmaals kort terug op zijn ‘regeerperiode’: “Wat wij gedaan hebben, was ons in één jaar niet gelukt! Dat had nooit in één jaar gepast…, dus eigenlijk mogen we zeggen dat we dankzij covid een bonusjaar kregen dat het mogelijk maakte om op onze manier een geweldige tijd te volbrengen! Bedankt ook daarvoor en we zullen elkaar zeker nog vaker zien!” 

Vervolgens werd het dagelijks bestuur op het podium gevraagd om de carnavalsuitrusting bij prinses en prins af te nemen. Nog een laatste keer zwaaide de vertrekkende prins Stefan met de loeizware scepter en daarmee zat het er dan echt op.

Opname in Prinsengarde

Aan de voorzitter van de Prinsengarde, Frans-Jan Vermeulen, was het om voor de laatste keer (Frans-Jan treedt ook af) de taak om een afscheidnemende prins op te nemen in de Prinsengarde. Hij overhandigde Stefan een gardejas en de bijbehorende onderscheiding, ter bevestiging van de opname in hun kring. 

Buurtgenoot Thij van Bakel voerde tenslotte namens de buurt en de vrienden het woord. Hij gaf aan respect te hebben voor de manier waarop het prinsenpaar voor zijn gegaan en beloofde dat de buurt Stefan en Bianca op een nette manier naar de Mariastraat terug zou brengen. Inmiddels oud-prins Stefan wist direct dat hij weer tot het voetvolk behoort: hij werd in een groene kruiwagen de zaal uitgereden!

Nieuwe heersers

Tegen 22.00 uur was het moment van onthulling dan daar. De zaal was inmiddels helemaal volgelopen, ten teken dat carnaval nog altijd leeft in het Pottenbakkersland. Aan de hand van de tips die de laatste maand via Facebook gedeeld waren en waar je eigenlijk pas wat aan hebt als je weet wie de nieuwe prins is, werd de zoektocht voor de nieuwsgierigen nog een keer doorgelopen. 

Met de bijbehorende uitleg van Vorst Tom, werd het plotseling veel duidelijker! En nadat de laatste tip besproken was, kwam de 58e prins der Pottenbakkers, samen met zijn eega en hun kinderen voor het voetlicht. Ton Michiels van de Griendtsveenseweg gaat samen met prinses Christel het komende carnavals-seizoen de Pottenbakkers voor en ze worden daarbij ondersteund door hun adjudant Peter Seuntiëns, zoon van Wim en  Monique die jarenlang Café d’n Carambole aan de Zeilbergsestraat runden. 

Het prinsenpaar Michiels-Aarts woonde zes jaar in de Parallelweg aan het spoor, alvorens ze een huis bouwden aan de Griendtsveenseweg, naast de woning van oud-prinsenpaar Geert en Winnie Noyen, waar ze inmiddels alweer acht jaar wonen. Ton (38) en Christel (36) hebben twee dochters die luisteren naar de namen Meike (9) en Lize (5). De prins is zelfstandig ondernemer in de onder-grondse infrastructuur. Dit heeft niets met de illegaliteit te maken, maar alles met de NUTS-voorzieningen die onder het aard-oppervlak aangebracht zijn en worden. Christel is werkzaam bij ‘Ot en Sien’ in Geldrop, waar fysiek en online kinderkleding verkocht wordt. In haar vrije tijd wandelt en sport ze graag en natuurlijk onderneemt ze graag leuke dingen met haar vriendinnen (die overigens ook in groten getale aanwezig waren). Ton houdt zich liever bezig met klusjes rondom het huis, maar hij is ook een fervent barbecue-stoker en hij is sowieso Bourgondisch ingesteld, want hij laat zich graag lekker eten voorzetten. Een Bourgondiër staat ongeveer synoniem met een gezellige gast, dus met carnaval zal het in Zeilberg wel goed zitten met Prins Ton den Uurste. Met zijn slogan sluit hij de voorstelronde af: “Mî carnaval is het hosse, drinke en lalle, in de Zailberg gon waai dit jaor knalle!” Het prinsenpaar geeft aan dat ze wel van een feestje en gezelligheid houden, dus dat zal zeker wel gaan lukken!

Serenade en Prinsendans

De Excelsior Blaozers waren aanwezig en zetten het (oude) Pottenbakkerslied in. Heerlijk om weer live kapelmuziek te horen tijdens een Prinsenbal! Maar zij hadden nog een andere taak deze avond, waarover dadelijk meer! 

Het nieuwe prinsenpaar werd getrakteerd op de nieuwe prinsendans van de dansmariekes van De Pottenbakkers. De groep is nog altijd niet groot, maar wel weer groeiende! Hun dans op muziek van onder andere Michael Jackson kreeg de handen op elkaar. 

Al snel volgde een felicitatieronde in de zaal. Familie en vrienden waren inmiddels namelijk ook toegestroomd. 

Pottenbakker van het Jaar

De eerste officiële plichtpleging van de nieuwe prins is traditiegetrouw de overhandiging van het beeldje aan de Pottenbakker van het Jaar. De organisatie van die uitverkiezing ligt al jarenlang bij de Prinsengarde en namens die club nam Patrick Smits het woord. Hij riep de scheidend Pottenbakker van het Jaar, Eric van der Wallen, op het podium. Voor Eric had de Prinsengarde het door hem gedraaide pötje laten bakken en dat kreeg hij overhandigd. Onder applaus verliet Eric het podium, wetende dat voor hem een drukke periode aanbreekt!

De nieuwe Pottenbakker(s) van het Jaar hadden we al aan het werk gehoord en gezien! Dat bleek namelijk Muziekvereniging Excelsior uit Zeilberg te zijn. Deze vereniging, met diverse sub-geledingen in zich waaronder de Excelsior Blaozers, timmert al meer dan honderd jaar aan de weg. Ze beheren de Zeilbergse molen, de Maria-Antoinette, waar ze hun activiteiten houden en vaak zien we leden door weer en wind door de Zeilberg trekken om oud papier op te halen. Natuurlijk is dat ook in eigen belang, want met de opbrengst is er ruimte voor hun dure onderkomen en worden uniformen en instrumenten beheerd. Maar met die activiteit maken ze het de inwoners van Zeilberg ook erg makkelijk om van de vaak grote voorraad oud papier af te komen. Voorzitter Theo Aarts mocht het beeldje dat hoort bij deze eretitel in ontvangst komen nemen en Patrick Smits riep de gefêteerde vereniging op om in groten getale op te komen om op carnavalsmaandag een potje te komen draaien in Den Draai. Theo Aarts gaf aan dat hij er zeker van is dat er een flinke vertegenwoordiging aanwezig zal zijn.

Met de klanken van het Zaailbergs Land, gezongen door Stefan Aarts, werd dit blok afgesloten.

Hiermee waren de plichtplegingen achter de rug en kon een begin gemaakt worden met carnaval 2024. En natuurlijk gebeurde dat onder aanvoering van Prins Ton en Prinses Christel. Dat het laat werd, zal niemand verbazen, want het prinsenpaar houdt wel van een feestje…