Prins Jeroen d’n Uurste

“Iederain dú mee, niemus nie maauwe; dees carnaval veurop mî Prins Schàwwe!”

Zaterdag 16 november, 20.30 uur, zaal De Zwaan. Ik wandel de keurig gerenoveerde zaal De Zwaan binnen en tref daar al veel mensen. De meesten hebben een steek op het hoofd, want zijn prins, ex-prins, bestuurs- of raadslid. Zij worden vergezeld door prinses, ex-prinses of hofdame. Dan zijn er nog zeven jonge meiden, mooi verzorgd, haar in de plooi en een sjiek, niet te bont, danspakje aan: onze dansmarietjes. Een groot gezelschap, zelfs al zonder de belangstellenden die nog onderweg zijn. Het is weer prinsenbal!

Door: Martien van Rijt

Tegen 21.00 uur is het al wat drukker en je ziet mensen naar elkaar kijken: “O, hij is er ook, dus die wordt geen prins” en “Wat doen zij hier…, die zie je normaal nooit! Dat is verdacht!”
Het officiële programma staat te beginnen. Vorst Ronald start aan zijn laatste seizoen en zijn opvolger is al aangewezen. De naam geef ik nog even niet; daar is nog tijd genoeg voor…

Afleggen

Ronald roept het prinsenpaar en de bestuursleden naar voren. Voor de derde keer zullen prins John en prinses Nancy ontdaan worden van hun attributen, om dit keer definitief terug te keren naar, en opgenomen worden door, het ‘voetvolk’. De buurtgenoten uit de Breemortel en omgeving staan al te popelen om hun John en Nancy mee ‘terug naar huis’ te nemen!

Maar eerst volgt er een dank- en afscheidswoord van Prins John. Hij zegt zich samen met zijn prinses heel bevoorrecht gevoeld te hebben, het afgelopen jaar. Dan is het aan ex-prins Martien om hem te vragen of het scheidend prinsenpaar van zinnen is om toe te treden tot de Prinsengarde. “Een volmondig ja!”, is het antwoord en daarop worden John en Nancy voorzien van de bijbehorende onderscheiding en een bos bloemen voor het toetreden tot de Prinsengarde.

De buurt van het scheidend prinsenpaar, met als spreker Peter van Rixtel, voert het ex-prinsenpaar af. Nancy krijgt een bijna levensgrote John in Chippendale-pose terug. “Met pijn in het hart”, klinkt het. De buurvrouw had de foto nog wel een tijdje willen houden… Volgens de buurt werd het wel tijd dat John weer in het dagelijkse leven terugstapt, want hij mag onderhand de parkeerplaats voor het huis wel in orde maken!

Zittend op een loopmotor maken ze, terwijl op de achtergrond Normaal‘s ‘Oerend hard’ klinkt, een rondje door de zaal, om vervolgens naar buiten te gaan.

Schàwwe

Het prinsloos tijdperk is in Zeilberg niet meer zo lang als het placht te zijn en dat is maar wat fijn. De inmiddels behoorlijk volgelopen zaal is wel toe aan het volgende hoofdstuk en als vorst Ronald opnieuw de aandacht vraagt, krijgt hij die al snel. Op een scherm dat op het podium is geplaatst, start een filmpje. Een voor een komen de op Facebook gegeven tips voorbij. Gelukkig mét uitleg, dit keer. Want het waren veel tips, maar als je niet weet waar ze op slaan, vertellen ze je niks! Dat is dit keer dus anders. Er zoemde gedurende de avond al een naam rond en die wachtte eigenlijk alleen nog maar op bevestiging. Uit de tips werd duidelijk dat het om een 39-jarige inwoner van de Zeilberg gaat, dat hij getrouwd is en kinderen heeft. Hij heeft wat met PSV en houdt van darten. De laatste tip geeft zijn werkgever prijs: Jetstone. Dan is er inderdaad de bevestiging en terwijl de prins op filmbeelden vanuit verschillende cameraperspectieven in beeld gebracht wordt, zonder zijn identiteit prijs te geven, hoor je in de zaal vanuit alle hoeken ‘de Schàwwe’ klinken. En inderdaad…, als Ronald het teken geeft dat hij tevoorschijn kan komen, staat hij daar samen met zijn echtgenote Linda: Jeroen van Dam, de nieuwe heerser over het Pottenbakkersrijk! Ook hun dochtertjes Amy (9) en Milou (6) wordt plaats geboden op het podium.

Nog hikkend van de zenuwen krijgt Prins Jeroen de microfoon onder zijn neus geduwd en wordt hem gevraagd om een reactie en om de spreuk waarmee hij carnaval 2020 zal leiden. Jeroen vertelt dat hij zeer vereerd is met deze uitverkiezing. Toen hij in de zomer gebeld werd, was hij met zijn gezin in Plopsaland. Een mooie omgeving voor een mooie vraag en Jeroen en Linda hebben er niet lang over na hoeven denken. Eenmaal thuis aan de Berkmortel 3, werden verdergaande afspraken gemaakt. Jeroen: “Het is toch heel mooi om als prins van dit mooie Pottenbakkersrijk de scepter te mogen zwaaien. Het dorp met de schónste voetbalclub en het schónste dartscafé! Het liefste had ik me Prins Schàwwe d’n Uurste laten noemen, want ik denk dat er meer mensen mij Schàwwe noemen dan dat er Jeroen gezegd wordt. Maar dat doe je niet, hè. Het is dus Prins Jeroen d’n Uurste en dat is ook mooi!” Met zijn spreuk “Iederain dú mee, niemus nie maauwe; dees carnaval veurop mî Prins Schàwwe!” geeft hij zijn bijnaam toch duidelijk prijs.

Prinsendans

Het prinsenpaar danst, samen met hun dochtertjes, de prinsendans en Ze worden bedolven onder de serpentines. Inmiddels druppelen familieleden en vrienden van het kersverse prinsenpaar binnen. Zijn broer Ramon zegt: “Als je me een jaar geleden verteld had dat onze Jeroen nu prins zou worden, had ik er wel honderd euro tegenaan willen zetten dat het niet zo zou zijn, maar ja, als ze je dan vragen, hè? Dan wordt het wel anders, dat zie je wel!”

Dan zwelt de muziek aan. De dansmarietjes brengen hun nieuwe dans speciaal voor het prinsenpaar en het verloopt weer in hoog tempo. Conditie, conditie, conditie! Tjonge, wat is die belangrijk voor deze dames!

Pottenbakker van het Jaar

Theo van der Kant

Als laatste officiële onderdeel van het programma wordt dan overgeschakeld naar het hoofdstuk Pottenbakker van het Jaar. Dit onderdeel staat onder auspiciën van de Prinsengarde. Voordat de nieuwe Pottenbakker van het Jaar bekendgemaakt kan worden, krijgt de onderscheidene van vorig jaar zijn of haar gebakken potje terug en het is Peter Bronstein die zijn baksel in ontvangst mag komen nemen. Dan volgt een litanie aan zaken waarvoor de nieuwe Pottenbakker van het Jaar zich ingezet heeft. Bestuurslid, leiding en speler bij voetbalclub ZSV komt voorbij, Geknipt en Geschóre, Behoud de kerk, 100 jaar Zeilberg en de lijst is nog veel langer. Niet gek dus, dat deze inwoner van Zeilberg ook in eigen dorp een onderscheiding krijgt. ‘In eigen dorp?’, ik zie u fronsen! Jazeker. Deze Pottenbakker van het Jaar, Theo van der Kant, heeft in de Sint Jozefparochie in 2012 al een grote onderscheiding in ontvangst mogen nemen: de Henk Beekman Memorial. Daar hadden ze het dus ook al goed in de smiezen! Theo’s echtgenote Ellen mocht een mooie ruiker in ontvangst nemen en voor Theo was er de onderscheiding en het bekende beeldje van De Pottenbakker. “Ze hebben me weer een keer te pakken, maar ja, dat lijkt bij mij niet zo moeilijk te zijn”, geeft Theo sportief aan als hem gevraagd wordt of hij iets in de gaten had. Hem was op de mouw gespeld dat een bestuurslid van ZSV deze avond prins zou worden en was daarom met de huidig voorzitter van ZSV naar De Zwaan gekomen. De onderscheiding heeft hij dubbel en dwars verdiend!

Talenten

Het officiële programma zat erop. Maar dat wilde niet zeggen dat men huiswaarts kon keren, integendeel, want op het podium verscheen een viertal dat zich meester maakte van het instrumentarium dat daar al de hele avond opgesteld stond. Jonge muzikale talenten uit Schijndel en omgeving, in de leeftijd van 16 tot 18 jaar, die zich verzameld hadden in de band NoColour. Het talent droop van deze band af en niet voor niets hebben ze al op het podium gestaan bij Paaspop en zangeres Liz was een aantal jaren terug deelneemster aan The Voice Kids. In het zwart en wit gestoken, speelden ze klassiekers van poprock tot ballads. Geweldig en puur, maar voor de liefhebbers van even lekker buurten, ging het een beetje hard.

Al met al een avond om tevreden over te zijn. Als deze avond als maat staat voor het carnaval 2020, dan gaat het helemaal goed komen met prins Jeroen en prinses Linda als voorgangers.