Maandagmorgen, enkele minuten voor zes, werden veel mensen in Zeilberg opgeschrikt door de remmen en waarschuwingssignalen van een trein, gevolgd door een klap en een ijzer op ijzer schrapend geluid. Even later werd degene die nog niet wakker was geworden van het eerdere kabaal wel gewekt door het sirenegeweld dat geproduceerd werd door de toesnellende hulpdiensten die al snel gealarmeerd waren.
Een goederentrein die onder andere chemische stoffen vervoerde was in botsing gekomen met een graafmachine die precies op de spoorwegovergang Griendtsveenseweg was afgeslagen. De klap was enorm, de graafmachine werd zo’n honderd meter meegesleurd waardoor flinke schade ontstond, maar groot geluk bij een letterlijk ongeluk was dat de trein op de rails bleef!

Door: Martien van Rijt

Een werknemer van Mart Munsters BV Loonbedrijf en Grondwerken aan de Griendtsveenseweg was nog maar net bij het bedrijf vertrokken, toen de graafmachine die hij bestuurde midden op de overweg verdere dienst weigerde. De man kreeg de machine niet meer aan de praat en toen hij in de verte de lichten van een aanstormende trein ontwaarde, ontstak hij de oranje zwaailichten van de machine en maakte zich uit de voeten. De machinist van de goederentrein dacht met gierende signalering te kunnen waarschuwen en zette de remmen vol in werking. Een botsing kon echter niet voorkomen worden en de graafmachine werd als een speelgoedautootje meegesleurd. Onderweg richtte de meegesleurde graafmachine veel schade aan, aan de elektriciteitsdraden en de palen waaraan die bevestigd zitten.

De trein bleef gelukkig op de rails, waardoor de schade aan de wagons meeviel. Al snel kon de brandweer bekendmaken dat er geen chemische stoffen ontsnapt waren. Bij het ontsporen van de trein (gezien de grootte en het gewicht van de graafmachine niet ondenkbaar!), zou de kans op een grote ramp aanzienlijk zijn geweest!
De spoorlijn Eindhoven-Venlo is de laatste tijd vaker in het nieuws vanwege de grote toename van goederenvervoer, waaronder veel gevaarlijke stoffen, vanwege langdurige werkzaamheden aan de Betuwelijn. Burgemeesters van o.a. Deurne, Helmond en Eindhoven hebben eerder al laten weten zeer ongelukkig te zijn met de toename van het treinverkeer en spraken hun grote zorgen uit in verband met de veiligheid van de inwoners van de genoemde gemeenten. Dit ongeval lijken die zorgen alleen maar te bevestigen, al raakte bij dit ongeluk, wonder boven wonder, niemand gewond.