Een dikke tweehonderd supporters volgden de selectie van ZSV naar het Friese Buitenpost. Het zag dan ook behoorlijk geelzwart in het hoge noorden! Een groot aantal reisde zaterdag per bus naar Buitenpost om nog dezelfde dag terug te keren, vele anderen boekten een langer verblijf en verbleven op de camping, in een B&B, vakantiepark of hotel. Hondstrouw en fanatiek als ze in Zeilberg zijn!

De wedstrijd leek een doodbloeder te worden, maar ontwikkelde zich in de slotfase toch nog in een heuse bekerthriller! Al na een half uur leek de ploeg van de nieuwe coach Gösgens opgebrand en naar adem te happen, maar een smerige overtreding in de eindfase op Dirk Verlijsdonk, leek de geelzwarten extra lucht te geven!

Door: Martien van Rijt

ZSV begon sterk aan de wedstrijd, met op de vleugels twee nieuwe gezichten. Op de linkervleugel speelde Ruud van der Vrande, die van Milheeze is overgekomen en aan de andere kant speelde Erwin van den Broek, Deurnenaar, afkomstig van voetbalvereniging Mierlo-Hout. Met lef werd vroeg druk gezet, om dreigend het doel van de tegenstander op te zoeken. Echte kansen leverde dat niet op en na tien minuten was de thuisploeg van de schrik bekomen. Het werd een open duel met weinig doelkansen in de eerste helft. In de 18e minuut was de teen van Erwin van den Broek net niet groot genoeg om een scherpe voorzet uit een vrije trap van Rick Wiersema binnen te tikken.
Vervolgens nam VV Buitenpost het initiatief en drukte ZSV ver terug. Het leek wel of de zuurstoftank al aardig leegraakte. In de 27e minuut liep Kevin van den Broek zijn tegenstander in de rug en een terechte strafschop was het gevolg. ZSV-goalie Leon Thijs was scherp en dook de bal prachtig uit ‘zijn’ rechterhoek.
Acht minuten voor rust ontsnapte ZSV opnieuw toen een afgeslagen bal spijkerhard via de lat boven doelman Thijs het veld weer in caramboleerde. De geelzwarten mochten zich gelukkig prijzen dat met een brilstand de rust gehaald werd!

Met dezelfde elf spelers startte ZSV de tweede helft en het spel veranderde ook niet echt. De bezoekers waren overal een beetje te laat en de drie weken trainingsachterstand op de tegenstander werd allengs duidelijker zichtbaar.
In de 53e minuut kwam VV Buitenpost dan ook niet onverwacht en volkomen verdiend op 1-0. Terpstra veegde een voorzet in een keer in de linker benedenhoek.
Na een uur spelen werd het zelfs 2-0 toen de zojuist ingevallen Dijks een prachtige aanval bekeken afrondde. ZSV kon daar niets tegenover stellen en toen in de 73e minuut Kevin van den Broek een flinke steek liet vallen, waardoor zijn tegenstander alleen op het doel afging en de 3-0 scoorde, leek dat de doodsteek te zijn voor de gasten, maar het liep toch nog anders!
Het scorebord was amper op de nieuwe tussenstand gezet, of doelman Van der Meulen ging opzichtig in de fout. Koen Kuunders kon vervolgens vrij doorlopen en scoorde de 3-1. Een minuut later veranderde de stand in 3-2, toen Dirk Verlijsdonk in de 75e minuut besloot eens van afstand uit te halen. Zijn schot ging in de linker benedenhoek binnen!
Het leek wel of de geelzwarten een extra tank zuurstof aangesloten hadden en de tegenstander veranderde ongewild van rol: van kat naar muis! De Friezen waren plots het spoor bijster en een vieze overtreding op Dirk Verlijsdonk maakte dat een gemoedelijk potje voetbal transformeerde in een heuse bekerclash! Het verwachte rood werd slechts geel. Coach Gösgens ging vol ongeloof verhaal halen bij de assistent, maar dat zette natuurlijk geen zoden aan de dijk. Wel had die ‘arbitraire dwaling’ tot gevolg dat alle ZSV’ers er nog een tandje bijzetten. In de 84e minuut leek dat loon naar werken op te leveren, maar op een miraculeuze manier wisten doelman en verdediger een inzet te keren. Uit de tegenstoot was het wel raak voor de Friezen en de marge werd weer naar twee doelpunten getild: 4-2.
Nog altijd gaf ZSV zich niet gewonnen. Rick Wiersema draaide in de 91e minuut een vrije trap vanaf rechts, met zijn linker binnen: 4-3. Wiersema bleef vervolgens voorin en kwam nog tot twee schoten, waarvan een op doel. Gescoord werd er echter niet meer en daarmee zat het korte bekeravontuur van ZSV er na één ronde alweer op. VV Buitenpost mocht zich over de hele wedstrijd verdiend de winnaar noemen en zaterdag a.s. mag hoofdklasser Genemuiden proberen de Friese horde te nemen.
De spelers van ZSV verlieten onder een klaterend applaus de grasmat, om zich na een half uurtje te mengen tussen de aanhang in de kantine.