Een wedstrijd tussen twee ploegen die niet echt bedreigd werden door het degradatiespook en die geen enkele kans meer hadden op het kampioenschap speelden zondagmiddag op sportpark De Kranenmortel hun wedstrijd. Dat zou een wedstrijd des keizers baard zijn, ware het niet dat het ging om de enige echte Kranenmortelderby: ZSV moest op bezoek bij SV Deurne…!
Vorige week in de wedstrijd tegen De Valk was dat bij de ploeg van Ger Demin al te merken. Er werd ingehouden, zelfs voorzichtig, gespeeld om maar geen kaarten of blessures op te lopen. Die matige wedstrijd leverde nog een punt op door een late gelijkmaker van Ron Verlijsdonk (3-3) en dat was meer dan het spelbeeld deed verwachten. Door die puntendeling kwam ZSV op gelijke hoogte op de ranglijst met SV Deurne, zodat de directe confrontatie van deze zondagmiddag ook nog eens het verschil op de ranglijst duidelijk kon maken.
De aanhang van ZSV had weer alles uit de kast gehaald om hun club te ondersteunen en de pogingen die de thuisclub had ondernomen (o.a. fouilleren bij binnenkomst door nadrukkelijk aanwezige ‘security’) om het vertrouwen een deuk te geven, bleken vruchteloos. Achter een van de doelen werd een spandoek opgehangen om coach Ger Demin te bedanken voor drie geweldige jaren en het clublied schalde al snel over het sportpark.

Door: Martien van Rijt

Coach Ger Demin kon voor deze ‘beladen’ wedstrijd beschikken over een complete en fitte selectie en hij stuurde een elftal vol vertrouwen het veld in. Al snel werd duidelijk dat deze derby een echte wedstrijd kon worden, want de scheidsrechter liet blijken dat hij een stevig duel wel kon waarderen. Af en toe ging hij daar wel erg ver in, zoals in de tiende minuut. Tot twee keer toe werd er door de blauwwitten erg fors ingegrepen bij een aanval van ZSV. Dat leidde tot een blessure toen linksback Niek van de Berg dreigend mee op kwam. Hij werd bruusk gestopt, maar de scheidsrechter liet doorspelen. Uit de tegenstoot was SV Deurne voor het eerst gevaarlijk. Van de Berg moest behandeld worden en uiteindelijk ook gewisseld. Voor hem kwam Kevin van de Broek. Alleskunner Joep Claassen ging van het centrum naar de linksbackpositie om de plaats van Van de Berg in te nemen.
Het duel speelde zich vooral rond de middellijn af en op de helft van de thuisploeg. SV Deurne loerde op snelle uitvallen, waar ZSV probeerde de druk erop te houden. In de vijftiende minuut moest doelman Leon Thijs optreden bij een doelpoging en hij deed dat adequaat. De ZSV-goalie speelde een prima wedstrijd en liet zien over geweldige reflexen te beschikken.
Tien minuten later legde ZSV een mooie aanval op de mat, maar de inzet van Koen Kuunders ontbeerde kracht. Opnieuw tien minuten later moest doelman Thijs al zijn kunnen aanspreken om een vrije trap onschadelijk te maken. In de 33e minuut was Marco Manders dichtbij de openingstreffer, maar zijn kopbal uit een hoekschop van Rick Wiersema kon met moeite van de lijn gehaald worden door een Deurnese verdediger.
In de 42e minuut was het dan wel raak voor ZSV. Wiersema verstuurde een van zijn befaamde lange ballen naar de diep gaande rechtsback Manders. Die, op zijn beurt, gaf een perfecte voorzet op Ron Verlijsdonk die bekeken vanuit de draai binnen schoot: 0-1!
SV Deurne was even helemaal de weg kwijt en het was dat de bezoekers niet profiteerden van enkele prima kansen, dat de ruststand op een 0-1 bleef steken.

Na rust liet SV Deurne zien dat er nog geen sprake was van een vroegtijdige capitulatie, want in de 55e minuut ontsnapte ZSV aan de gelijkmaker. Een Deurnese inzet stuiterde via doelman Thijs en de onderkant van de lat het veld weer in. Twee minuten later ging de zon steeds feller schijnen voor ZSV. Een vrije trap vanaf rechts werd bewust doorgelaten, zodat de bal perfect terechtkwam bij Maarten Kuunders. Die twijfelde geen moment en hij verdubbelde de voorsprong: 0-2.
Bij de thuisploeg begon de frustratie mee te spelen en dat resulteerde in twee gele kaarten binnen een tijdsbestek van enkele minuten, na overtredingen die zelfs volgens de scheidsrechter te vet gingen. In de 64e minuut viel ook Dirk Verlijsdonk zo’n gele prent ten deel, toen hij zijn tegenstander onderuit gleed.
Twintig minuten voor tijd speelde Maarten Kuunders zich goed vrij, zette prima door en kwam oog in oog met de Deurnese goalie te staan. Zijn draaibal draaide net onvoldoende om binnen te vallen.
In de 73e minuut werd de aangeslagen Thijs Meulendijks vervangen door Rudy van den Berkmortel en een minuut later was het opnieuw Maarten Kuunders die trefzeker was! Met zijn tweede en ZSV’s derde doelpunt deelde hij toch echt de definitieve knock-out uit.
In de 83e minuut moest doelman Thijs nog een keer zijn beste kunnen laten zien om met een geweldige save de nul vast te houden. Toen in de voorlaatste minuut Stan van Helmond gebracht werd voor Davy Althuizen, hief het Zeilbergse legioen het ‘Wa kan ‘t gève’ nog maar eens een keer aan. En het werd niet meer stil, want de overwinning werd uitbundig gevierd toen het laatste fluitsignaal had geklonken.

De spelers én de technische staf lieten zich uitgebreid bejubelen door een dankbare aanhang! ZSV bleek ook in het seizoen 2016-2017 de ‘baas van De Kranenmortel’ te zijn en dat wilde men in Zeilberg weten!